به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، بهمن ۲۰، ۱۳۹۰

«بهار عربي» خزان ندارد
«مالديو» هم انقلاب شد
نسرين رضايي

تا پيش از بازي‌هاي مقدماتي جام جهاني 98، كمتر كسي نام مالديو را شنيده بود. دست‌كم از آن پس اما نام اين كشور ديگر براي ايراني‌ها ناآشنا نيست. مالديو كشوري جزيره‌اي در اقيانوس هند است با پايتختي به نام ماله. اما آشنايي با آن براي ما با اين تعريف جغرافيايي نبود. بازي خاطره‌انگيز 17 بر صفر ايران مقابل مالديو در مرحله مقدماتي جام جهاني در دمشق علت آشنايي اكثر ايراني‌ها با اين كشور كوچك 400هزار نفري شد. حالا در خبرها آمده كه در مالديو هم انقلاب شده است.

گويا بهار عربي مالديو را هم تحت تاثير قرار داده و حالا به فاصله يك روز پس از سقوط دولت در روماني، مالديو هم دستخوش انقلاب شده است. رييس‌جمهوري استعفا داده و تا برگزاري انتخابات جديد، سمت او به معاونش واگذار شده است. شايد ديگر نام اين كشور براي دنيا نيز به نامي فراموش نشدني بدل شود؛ اين بار به بهانه تاثيرپذيري يك كشور ديگر از پيام آزادي نهفته در «بهار عربي»؛ كشوري در جنوب غربي كرانه‌هاي هندوستان، با جمعيتي بسيار اندك.

به گزارش د نيوز، روز گذشته به دنبال چند هفته تظاهرات اعتراضي در مالديو، «محمد نشيد» رييس‌جمهوري در يك سخنراني اعلام كرد كه از مقام خود استعفا داده و تا برگزاري انتخابات جديد، اين سمت را به معاون رييس‌جمهوري واگذار كرده است. نطق استعفاي «محمد نشيد» از مقام رياست‌جمهوري مالديو، ديروز از تلويزيون اين كشور پخش شد. اين در حالي است كه پيش از پخش استعفاي رييس‌جمهور از تلويزيون دولتي، پليس مالديو در اعتراض به حكم بازداشت صادرشده، ساختمان تلويزيون را تصرف كرده بود.

اعتراضات اخير در پي دستور «محمد نشيد» به بركناري و بازداشت عبدالله محمد، قاضي ارشد جنايي به اتهام تخطي از بي‌طرفي قضايي و حمايت از احزاب مخالف آغاز شد.

«نشيد» كسي بود كه در انتخابات آزاد سال ۲۰۰۸ به اين سمت انتخاب شده بود و در طول سال‌هاي اخير، تلاش‌هاي گسترده و موفقيت آميزي را براي تحكيم مباني دموكراسي در اين كشور صورت داده است.

مالديو مجموعه‌اي از ۵۳ كشور مستقل است كه همه آنها به جز موزامبيك و كامرون قبلا مستعمره امپراتوري بريتانيا بوده‌اند. اين كشورها روي هم حدود ۳۰درصد جمعيت كره زمين و ۳۰درصد سطح خشكي‌هاي زمين را مي‌پوشانند. چارچوب همكاري كشورهاي اين ارگان بر اساس اعلاميه سنگاپور مصوب سال ۱۹۷۱ حول توسعه ارزش‌هاي مشترك مانند حقوق بشر، حكومت قانون، آزادي‌هاي فردي، مساوات، دموكراسي، تجارت آزاد، صلح جهاني و همكاري‌هاي چند جانبه ‌است و در حال حاضر ملكه اليزابت دوم نماد همبستگي ميان تمامي ۵۳ عضو ارگان كشور‌هاي مشترك‌المنافع است. مجمع‌الجزاير مالديو به عنوان يكي از اين 53 كشور در اقيانوس هند واقع است و جمعيت آن‌كه اكثرا مسلمان هستند، به حدود 400هزار نفر مي‌رسد. مردم مالديو، آميزه‌اي از نژادهاي سينهالي، دراويدي، آفريقايي و عرب هستند. بيشينه مطلق مردم بومي مالديو مسلمان سني هستند. پيشينه اسلام در مالديو به سده دوازدهم ميلادي باز مي‌گردد، هنگامي كه دريانوردان مسلمان به اين سرزمين آمده‌اند. پيشتر، ساكنان مالديو پيرو آيين بودا بودند.