به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، اردیبهشت ۱۶، ۱۳۹۴

روایت گروگان‌های آزاد‌شده نیجریه‌ای از دوران اسارت

 زندگی زیر سایه مرگ
بسیاری از گروگان‌ها در جنگل مردند؛ از بیماری یا گرسنگی. مردان و پسران را پیشِ‌روی خانواده‌های‌شان کشته و زنان و بچه‌ها را به جنگل بردند. وقتی روز جمعه، ارتش نیجریه برای نجات آنها به جنگل رسید، اعضای گروه تروریستی «بوکوحرام»، با سنگ به جان زنان افتادند تا آنها را مجبور کنند به پناهگاه دیگری بروند، اما زنان ماندند، چراکه امید نجاتی این‌چنین قابلِ ‌لمس، به آنها شجاعتی کم‌نظیر می‌داد. شرایط اسفناک‌شان آنها را به‌جایی رسانده بود که یا مرگ می‌خواستند یا نجات از شرایطی که مرگ را برای‌شان تداعی می‌کرد.

در طول هفته گذشته ارتش نیجریه در عملیاتی، صدها زن و کودک را از جنگل‌های «سامبیسا» نجات داد. گروگان‌ها پس از نجات، سه روز تمام، سوار بر کامیون بودند و درنهایت برای درمان و مراقبت به اردوگاهی در شهر یولا رسیدند. برخی از آنها در این اردوگاه، آنچه را از سر گذرانده بودند به خبرنگاران توضیح دادند؛ «آسابه عمرو»، یکی از زنانِ گروگان‌گرفته‌شده، آن‌روزها را این‌چنین شرح می‌دهد: «نمی‌گذاشتند یک اینچ هم جابه‌جا شویم. وقت دستشویی‌رفتن هم ما را دنبال می‌کردند. همه ما در یک‌جا نگهداری می‌شدیم». او به‌خاطر زنده‌ماندن و نجات‌یافتن، از خدا و ارتش نیجریه تشکر می‌کند. «عمرو که ٢٤ ساله و مادر دو فرزند است، درمورد لحظه رسیدن سربازان ارتش نیجریه به رویترز می‌گوید:
«وقتی سربازان را دیدیم، دست‌های‌مان را بالا گرفتیم و با فریاد تقاضای کمک کردیم». به گفته او، گروگان‌ها از سوءتغذیه و بیماری رنج می‌بردند: «هرروز شاهد مرگ یکی از هم‌گروهی‌های‌مان بودیم و منتظر بودیم نوبت ما شود».سیسیلیا آبل، یکی دیگر از گروگان‌های آزاد‌شده، می‌گوید بوکوحرام، همسر و پسر بزرگش را پیش از آوردن آنها و هشت کودک دیگرش به جنگل، جلو چشم او کشت. او که در طول دو هفته پیش از رسیدن ارتش، به‌ندرت غذا می‌خورده است، درباره وعده‌های غذایی گفت: «فقط بعدازظهرها به ما ذرت خشکِ آرد‌شده می‌دادند. این غذا مناسب انسان نبود. باعث سوءتغذیه، بیماری و مرگ شد».


به گفته او، بسیاری از گروگان‌ها در جنگل سامبیسا جان دادند و حدود ١٠ نفر هم بعد از نجات و در راهِ رفتن به اردوگاه مردند. پس از رسیدن گروگان‌های آزاد‌شده به اردوگاه دولتی، به آنها نان و فنجانی چای دادند. به گفته یکی از پزشکان محلی، ١٩ نفر از آنها برای مراقبت‌های ویژه، به بیمارستان منتقل شدند. ارتش نیجریه گفت که نیروهای گشت زنی روز شنبه، ٢٦٠ زن و کودک سرگردان را در ایالت آداماوا پیدا کردند. برخی از آنها در زمان جنگ، خانه‌های خود را ترک کرده بودند، اما بقیه آنها پیش‌تر ربوده شده بودند و اکنون از دست اسلام‌گرایان بوکوحرام فرار کرده بودند. ارتش نیجریه همچنین گفت تأمین‌کننده غذا و سوخت بوکوحرام را نیز روز یکشنبه دستگیر کرده است.

براساس تخمین سازمان عفو بین‌الملل، شورشیانی که قصد دارند غرب آفریقا را تحت سلطه خود بگیرند، از آغاز سال ٢٠١٤ بیش از دو هزار زن و دختر را به گروگان گرفته‌اند؛ گروگان‌هایی که از بسیاری از آنها به‌عنوان آشپز، برده جنسی یا سپر دفاعی استفاده می‌شود. از زمان شروع شورش بوکوحرام در سال ۲۰۰۹، برای ایجاد یک حکومت اسلامی، هزاران نفر در شمال نیجریه کشته شده‌اند. ارتش نیجریه در ماه فوریه با پشتیبانی نیروهای ارتش کشورهای همسایه، دست به عملیاتی تهاجمی علیه این گروه زد و سرزمین‌هایی که در سال قبل از دست رفته بود را پس گرفت.

به گزارش آسوشیتدپرس مقام‌های دولتی می‌گویند مصاحبه با این گروه نشان داد بیشتر آنها اهل روستای گومسوری در نزدیکی چیبوک هستند، اما به‌نظر نمی‌رسد هیچ‌کدام آنها جزء گروه ۳۰۰ نفری از دختران دانش آموز اهل چیبوک باشند که یک سال قبل توسط این گروه ربوده شدند؛ اتفاقی که توجه جامعه جهانی را به فعالیت‌های شش‌ساله بوکوحرام جلب کرد. به گفته عمرو، ، گروه آنها هیچ‌گاه با دختران ربوده شده چیبوکی ارتباطی نداشته‌اند.
شرق