بازطراحی رآکتور اراک
سخنگوی وزارت خارجه چین، پنجشنبه ٣١ فروردین/ ۲۰ آوریل اعلام کرد که قرارداد نهایی بازطراحی رآکتور اراک میان شرکتهای چینی و ایرانی، روز یکشنبه آینده ٢٣ آوریل در وین پایتخت اتریش امضا خواهد شد. بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک، یکی از جنبههای مهم توافق هستهای میان قدرتهای بزرگ جهانی و ایران در سال ۲۰۱۵ بوده است.
براساس توافق هستهای وین، ایران ملزم به ایجاد تغییراتی در این تأسیسات به نحوی است که این رآکتور هیچگاه نتواند در جهت تولید پلوتونیوم قابل استفاده در ساخت بمب اتمی، مورد استفاده قرار بگیرد.
دو روز پیش، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پس از حضور در جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت که توافقهای اولیه درباره قرارداد بازطراحی رآکتور اراک انجام شده و امضای نهایی این قرارداد هفته آینده در وین انجام خواهد گرفت. آقای صالحی گفت این قرارداد حدود ۲۰۰ صفحه است که جزئیات بسیار فراوانی دارد و ابعاد مختلف این همکاری را پوشش میدهد. او تصریح کرد که فعالیتها در ارتباط با این راکتور به خوبی پیش میرود و ایران جلوتر از برنامه خود است.
صالحی با تأکید بر این موضوع که ایران مسئولیت طراحی راکتور اراک و طراحی تجهیزات مرتبط با آن را برعهده دارد گفت: در نهایت، طراحیهای ما از سوی ۲ کشور آمریکا و چین مورد ارزیابی علمی قرار میگیرد و این موضوع در قرارداد مذکور آمده است که این ۲ کشور باید در پایان، طراحیهای ایران را تأیید کنند.
یادآور می شویم که ایران همواره تأکید کرده است که هدف از تکمیل تأسیسات آب سنگین اراک، تولید مواد رادیواکتیو برای مصارف پزشکی است و هرگونه تلاشی برای دستیابی به مواد اولیه ساخت تسلیحات اتمی را رد کرده است. با این وجود، در جریان مذاکرات منتهی به توافق هسته ای وین، ایران با بازطراحی این رآکتور موافقت کرده است.
اعلام امضای قرارداد بازطراحی رآکتور اراک میان ایران و چین در حالی است که رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا ایران را متهم به تحریکهای نگران کننده در منطقه به هدف برهم زدن ثبات برخی از کشورها کرده است.
رادیو فرانسه