"خطایتان سهوی بود، دروغتان که عمدی بود!"
در چهارمین روز پس از اقرار ستاد نیروهای مسلح ایران به سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک یک موشک پدافند هوائی، اعلام شد «منتشر کنندۀ» فیلمی که در آن اصابت موشک به هواپیما دیده میشود، دستگیر شده است. قوۀ قضائیۀ ایران نیز پیش از آن اعلام کرده بود که در ارتباط با این سانحه «افرادی بازداشت» شدهاند.
بگفتۀ سخنگوی این قوه در سه روز نخست تظاهرات اخیر نیز «حدود ٣٠ نفر » دستگیر گردیدهاند. این تظاهرات که برای اعتراض به «پنهانکاری و دروغگوئی» مقامات و مسئولان کشور در بارۀ علت سرنگون شدن هواپیما در چند شهر و بویژه در دانشگاههای مختلف برگذار شده بود، روز سه شنبه ٢٤ دی ماه نیز دنبال شد.
قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران روز سه شنبه اعلام کرد که «منتشر کنندۀ» فیلمِ صحنۀ اصابت موشک پدافند هوائی به هواپیمای اوکراینی را شناسائی و دستگیر کرده است. بگزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از این قرارگاه، دستگیری این فرد «جهت بررسی و مشخص شدن علل و عوامل دخیل در این حادثه» انجام گرفته است. این خبرگزاری روشن نکرده است که «بررسی و مشخص شدن علل و عوامل دخیل در این حادثه» چگونه با دستگیری منتشر کننده فیلم روشن خواهد شد.
اندکی پیش از آن غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوۀ قضائیه ایران، اعلام کرده بود که «تعدادی افراد در پروندۀ سقوط هواپیمای اوکراینی بازداشت و بازجوئی شدهاند و تحقیقات از افراد مرتبط ادامه دارد». او در بارۀ شمار و مسئولیتهای این افراد توضیحی نداد. بگفتۀ وی «سازمان قضائی نیروهای مسلح [نیز] تحقیقات گسترده انجام داده» و «از افراد زیاد در این حوزه تحقیقات مفصل انجام شده» است.
غلامحسین اسماعیلی همچنین اعلام کرد که در جریان برگذاری گردهمائیهای اعتراضی سه روز نخست هفته «حدود ٣٠ نفر» دستگیر شدهاند. با این حال، روز سه شنبه ٢٤ دی ماه، برای چهارمین روز پیاپی، تظاهراتی در چند شهر و دانشگاه ایران بر پا گردید و شرکت کنندگان در آنها، شعارهائی در مخالفت با نظام جمهوری اسلامی و رهبر آن، آیتالله علی خامنهای، فریاد کردند.
در ویدئوهای منتشر شده بر روی شبکههای اجتماعی، استقرار گستردۀ نیروهای انتظامی و ضد شورش و اِعمال خشونت علیۀ تظاهرکنندگان دیده می شود. چند ویدئوی کوتاه دیگر نیز از برگزاری گردهمائیهائی در دو دانشگاه در تهران حکایت میکند که سه شنبه شب برگزار گردیده و در آنها دانشجویان با سردادن شعارهائی در مخالفت با نظام، خواستار محاکمه و مجازات مسئولان این سانحه شدهاند.
پیش از آن، بگزارش خبرگزاری فرانسه حدود دویست تن از دانشجویان معترض به رویاروئی با نیروهای بسیج پرداختند. زنان سیاه پوش بسیجی در این تظاهرات تصاویر سفیر بریتانیا در تهران، رابرت مکئیر را به آتش کشدند. وی که در مراسم یادبود قربانیان سانحۀ هواپیمای اوکراینی در برابر دانشگاه امیرکبیر شرکت کرده بود، از سوی برخی مقامات ایرانی به اقدامات مغایر با ماموریت خود و از سوی بسیجیان به تشویق حاضران به شعار دادن علیۀ نظام متهم شده است.
روز گذشته شماری از روزنامههای کشور بیانیۀ انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران را در واکنش به «کتمان حقیقت در ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی» منتشر کردند. در این بیانیه آمده است «اکنون که در حال تشییع اعتماد عمومی هستیم، اولین تابوتهای آن شامل جنازههای رسانههای رسمی به ویژه صداوسیما و سپس مطبوعات و سایتهاست». این بیانیه میافزاید «آنچه در شرایط کنونی میتواند جامعه را با خطر مواجه کند، فقط حملات نظامی یا موشکی نیست، بلکه بیش از چیز فقدان رسانۀ آزاد است». این بیانیه به روزنامه نگاران کشور توصیه میکند از این پس زیر بار ملاحظات مرسوم غیرقانونی نرویم».
حسن روحانی روز گذشته، شش روز پس از سرنگون شدن این هواپیما در نخستین اظهار نظر عمومی خود هشدار داد که
«فقط یک نفر مقصر نیست. دیگرانی هم هستند» و تاکید کرد
«اینکه چه کسانی دخیل بودندکه این سهو انجام گرفت، باید برای مردم روشن شود».
او خواستار «تشکیل یک «دادگاه ویژه با قاضی عالی رتبه با دهها کارشناس» شد.
رادیو بین المللی فرانسه