دشمنی ترامپ با علم، از خورشیدگرفتگی تا درمان کرونا
خیره شدن ترامپ به خورشیدگرفتی بدون استفاده از محافظ چشم
دونالد ترامپ بارها یافته های علمی را بدون ارائه مدرک مشخصی زیر سوال برده یا ادعاهای مضحکی مطرح کرده است. چیزی که در بین سیاستمداران رواج دارد، در رئیس جمهور آمریکا به اوج رسیده است.
به گزارش «پارسینه»، اظهارنظر عجیب دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، درباره تزریق ضدعفونی کننده به مبتلایان کرونا جهت درمان آنها انتقادات فراوانی را برانگیخته است. اگرچه او بعدا مدعی شد که در این رابطه شوخی کرده، اما سابقه نشان میدهد که رئیس جمهور آمریکا اعتقاد چندانی به علم ندارد. آسوشیتدپرس در گزارشی به گلایه دانشمندان از رویکرد رئیس جمهور آمریکا و پیامدهای این بی اعتنایی به علوم پرداخته است.
در سال ۲۰۱۷ و زمانی که یک خورشیدگرفتگی نادر رخ داد، ستاره شناسان و چشم پزشکان به طور مکرر هشدار دادند که نباید مستقیما و بدون محافظ به خورشید نگاه کرد. با این وجود تصاویر منتشر شده نشان داد که ترامپ دقیقا همین کار را میکند. او بعدا از یک عینک محافظ برای تماشای خورشیدگرفتگی استفاده کرد.
دهها سال است که دانشمندان میگویند تغییرات آب و هوایی یک مسئله مهم است و برای مدعای خود به داده ها، و دانش فیزیک و شیمی اشاره میکنند، اما ترامپ تا همین اواخر مرتباً از آن به عنوان یک فریب یاد میکرد. او همچنین مدعی شده بود سر و صدای توربینهای بادی عامل سرطان است. رئیس جمهور آمریکا باور دارد که ورزش کردن باعث کاهش انرژی محدود بدن میشود، در حالی که پزشکان به مردم میگویند ورزش برای سلامتی بسیار مهم است.
سال گذشته و زمانی که ترامپ میخواست به ساکنان آلاباما درباره خطر «توفان دوریان» هشدار بدهد، یک نقشه هواشناسی رسمی را نشان داد که ناحیه در معرض خطر آن با استفاده از ماژیک گسترش داده شده بود. هواشناسان «خدمات ملی هواشناسی آلاباما» پس از آنکه در توییتر خطاب به ساکنان نگران این ایالت تاکید کردند که خطری آنها را تهدید نمیکند، از سوی آژانس بالاسری خود توبیخ شدند.
استیون چو، فیزیکدان برنده جایزه نوبل که در دولت اوباما وزیر انرژی بود، در مورد ترامپ میگوید: «هنگامی که او شروع به انتشار چیزهایی از این دست میکند (تزریق مواد ضدعفونی کننده)، قطعاً برای مردم خطرناک است چرا که ممکن است برخی از مردم چنین کاری کنند. این علم نیست. چیز دیگری است.»
چو که رئیس بزرگترین جامعه علمی عمومی جهان به نام «انجمن آمریکا برای پیشبرد علوم» است، ادامه داد: «رئیس جمهور ما قطعا اعتماد زیادی به باورهایش دارد. دانشمندان همیشه باورهایشان را مورد آزمایش قرار میدهند. این یک بخش اساسی علم است.»
سودیپ پاریخ، بیوشیمیست و رئیس هیئت مدیره انجمن مذکور هم میگوید به نظر میرسد ترامپ علم، پزشکی و مطالعات کنترل شده را با شایعات و حکایات برابر میداند.
پاریخ میگوید قاطی کردن اینها هنگام صحبت کردن با مردم «وحشتناک» است و موجب گیج شدن و آشفتگی افراد میشود.
جود دیر، سخنگوی کاخ سفید، گفته است هرگونه برداشتی درباره اینکه رئیس جمهور برای دادههای علمی یا اهمیت کار دانشمندان ارزش قائل نیست، آشکارا اشتباه است.
«ام. گرنگر مورگان»، استاد مهندسی و سیاستگذاری در «دانشگاه کارنگی مِلون» که مشاور دولتهای دموکرات و جمهوری خواه بوده است، به این موضوع اشاره میکند که روئسای جمهور از هر دو حزب، سیاست را به علم اولویت میدهند و ترامپ هم از این قاعده مستثنی نیست، اما او به طور مرتب علم و پزشکان را رد میکند.
او میگوید: «ما اظهارات روزانه [ترامپ] را میبینیم که خلاف واقعیت است و علم درباره واقعیت فیزیکی است. علم مهم است.»
گرتچن گلدمن، مدیر پژوهش «مرکز علوم و دموکراسی اتحادیه دانشمندان نگران»، با بیان اینکه دولت ترامپ نسبت به دولتهای پیشین اوضاع متفاوتی دارد، ۱۳۰ مورد «حمله به علم» را در این دولت ثبت کرده است.
او و همکارانش هفته گذشته مقالهای را منتشر کردند که طبق آن نیمی از ۳۷۰۰ دانشمند فدرال میگویند منافع سیاسی موجب شده است تا مراکز آنها از تصمیم گیری علمی جا بمانند. از هر پنج نفر هم یک نفر درباره مداخله سیاسی یا سانسور از طرف مسئولان سیاسی یا نهادهای زیر نظر آنها در کاخ سفید گلایه دارد.
این پژوهش که سال ۲۰۱۸ و پیش از شیوع کرونا صورت گرفته است، نشان میدهد که بیشترین ادعاها درباره مداخلات کاخ سفید، توسط دانشمندان «مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها» مطرح شده است.
رایان مائو، یک محقق محافظه کار هواشناسی، میگوید در رابطه با سیاستگذاری ها، او از دستورکار ترامپ برای کاهش مقررات، از جمله خروج از توافق آب و هوایی پاریس حمایت میکند. او برای این منظور به افزایش بودجه ناسا و بازگشت آن به ماموریت سفر به ماه به عنوان یک پروژه علمی یاد کرده و اضافه میکند که پیش بینیهای خدمات آب و هوایی دقیقتر شده است.
با این وجود وقتی بحث درباره صحبت کردن راجع به علوم است، به باور او ترامپ «یک هوچی» است. مائو میگوید ترامپ تلاش میکند با مزه و خودمانی باشد، اما «این فایدهای ندارند و رسانهها این چیزها را زنده قورت میدهند، و من فکر میکنم منصفانه باشد.»