به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، شهریور ۲۵، ۱۳۹۴

گزینه‌ای نظیر "دیس‌لایک" به زودی به فیس‌بوک اضافه خواهد شد


فیس‌بوک دیگر فقط سرزمین لایک و کامنت نخواهد بود.

مارک زاکربرگ اعلام کرده که برنامه‌نویسان این کمپانی مشغول کار روی تعبیه دکمه‌ای نظیر "دیس‌لایک" هستند تا کاربران بتوانند با استفاده از آن احساسات منفی خود را ابراز کنند.


اگر کاربر فیس‌بوک باشید حتما تا به حال بر سر این دوراهی قرار گرفته‌اید که در مواجهه با مطالبی که از درد و رنج انسا‌ن‌ها حکایت دارند، باید آن مطالب را لایک کنید یا لایک‌نکرده از کنار آن بگذرید.

آیا لایک کردن آنچه حکایت از مصیبت هم‌نوعانمان دارد به معنای همراهی با عاملان آن است یا هم‌دردی با مصیبت‌دیدگان؟ آیا می‌توان از چنین لایک بلاتکلیفی معانی دیگری استخراج کرد؟

لایک کردن استتوس دوست‌تان که در آن خبر درگذشت مادرش را منتشر کرده، با هدف ابراز هم‌دردی است، اما نمی‌توان انکار کرد که لایک کردن چنین پستی در چنین شرایط دردناکی حس عجیبی را برمی‌انگیزد.

فیس‌بوک برای پایان دادن به این ابهامات، قصد دارد به زودی دکمه "دیس‌لایک" یا چیزی شبیه به آن را به امکانات این شبکه اجتماعی اضافه کند؛ دکمه‌ای که می‌تواند ساده‌تر حس هم‌دردی یا هم‌بستگی کاربران را منتقل کند.

مارک زاکربرگ، مدیرعامل ۳۱ ساله کمپانی فیس‌بوک، روز سه‌شنبه (۲۴ شهریور، ۱۵ سپتامبر) در جریان یک نشست خبری پیرامون فعالیت‌های فیس‌بوک، اعلام کرد که به زودی گزینه‌ای نظیر دیس‌لایک هم پای پست‌های فیس‌بوکی دیده خواهد شد.

فیس‌بوک از مدت‌ها پیش در برابر ایجاد دکمه دیس‌لایک که می‌تواند نارضایتی، مخالفت یا عدم همراهی کاربران را نشان دهد مقاومت می‌کرد، اما حالا با عمیق‌تر شدن بحران پناهجویان و دیگر مصائبی که هم‌نوعان ما در سراسر جهان با آن دست به گریبان‌اند، اضافه کردن آن به امکانات فیس‌بوک اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد.
مارک زاکربرگ در این‌باره گفت: "مهم است که به کاربران گزینه‌هایی بیشتر از لایک بدهیم تا بتوانند هم‌دلی، هم‌دردی یا هم‌بستگی خود را هم ابراز کنند، چرا که همه لحظات زندگی لزوما لحظات خوشی نیستند." 

آنچه فیس‌بوک از آن بر حذر است، برانگیختن تعامل‌های منفی وکاستن از تعامل‌های صمیمانه میان کاربران است.

فیس‌بوک نمی‌خواهد پای بازی‌های غریب رای‌های مثبت و منفی که در شبکه‌های دیگر از جمله Reddit به چشم می‌خورد، به این شبکه اجتماعی باز شود و به همین خاطر هم تا کنون در برابر درخواست‌های متعدد اضافه کردن چنین امکانی مقاومت می‌کرد.

گذشته از این، فیس‌بوک نمی‌خواهد تصور دریافت واکنش‌های منفی از سوی کاربران، باعث شود که میل آنها به هم‌رسانی و به اشتراک گذاری داده‌ها کاهش یابد. با این همه، فیس‌بوک به این درخواست‌ها تن داده و حالا باید منتظر ماند و دید واکنش جمعیت ۱/۵ میلیارد نفری این شبکه اجتماعی به گزینه جدید چه خواهد بود.


انتقاد سیاست‌مداران آلمان از برخورد غیرشفاف فیس‌بوک با نژادپرستی

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و شماری دیگر از سیاست‌مداران آلمان خواستار فشار بر شبکه‌ی اجتماعی فیس‌بوک‌ هستند تا این شبکه اجتماعی موضع جدی‌تری در قبال نظرات نژادپرستانه اتخاذ کند.

کاترین گورینگ اکهارت، معاون حزب سبز آلمان، یکی از زنان سیاست‌مداری است که در کنار مرکل به رویکرد فیس‌بوک انتقاد دارند.

او در ویدیوئی که در یوتیوب و صفحه‌ی شخصی خود در فیس‌بوک منتشر کرد، برخی از نظرات کاربران درباره‌ی بحران پناهجویان در اروپا در این شبکه اجتماعی را رو به دوربین خواند و این نظرات را "فتنه‌انگیز و کثیف" خواند و گفت که جای چنین نظراتی در "سطل زباله" است، نه در بخش نظرات یک شبکه‌ی اجتماعی پرطرفدار و معروف.


معاون حزب سبز آلمان در این ویدیو روسای فیس‌بوک را به شکل مستقیم مورد خطاب قرار داد و گفت: « چنین حرف‌های نفرت‌پراکن و کثیفی نباید در صفحات فیس‌بوک قابل رویت باشد

کاترین گورینگ در این ویدئو تاکید کرد که او به نمایندگی از سوی بسیاری از شهروندان جامعه‌ی آلمان سخن می‌گوید که در تلاش‌اند به پناهجویان کمک کنند.
او تاکید کرد که پناهجویان آواره امکانات و توان دفاع از خود در برابر این حملات "نژادپرستانه و کثیف" را ندارند و فیس‌بوک با سیاست‌های نارسای خود، پناهجویان را در وضعیتی شکننده‌تر و بی‌پناه‌تر قرار داده است.
در این ویدئو این سیاست‌مدار آلمانی برخی از نظرات و فحاشی‌های کاربران علیه خود را نیز رو به دوربین خواند. در این اظهارات او با عناوینی چون "ابله مثل یک خوک" و "فاحشه‌ یانکی‌های آمریکایی" توصیف شده است. یک کاربر دیگر نیز گفته است با این‌که "دست بزن ندارد"، اما دوست دارد استثنا قائل شود و گورینگ اکهارت را کتک بزند.

وزیر دادگستری آلمان خواستار مذاکره با فیس‌بوک برای مقابله با نژادپرستی است
وزیر دادگستری آلمان خواستار مذاکره با فیس‌بوک برای مقابله با نژادپرستی است

یک روز قبل از انتشار ویدیوی این سیاست‌مدار آلمانی، صدراعظم آلمان نیز در گفت‌وگویی با روزنامه‌ی آلمانی "راینیشه پست" با انتقاد از رویه‌ی فیس‌بوک گفت: «وقتی عده‌ای از مردم با نام واقعی خود در شبکه‌ی اجتماعی جمع می‌شوند و نفرت می‌پراکنند، این دیگر تنها وظیفه‌ی دولت‌ها نیست که با این افراد برخورد کنند. فیس‌بوک و روسای این کمپانی نیز مسئولیت دارند و باید علیه این شعارها کاری انجام دهند.»
بیشتر بخوانید: 
هیکو ماس، وزیر دادگستری آلمان نیز پیش از این در نامه‌ی سرگشاده‌ای که در "اشپیگل" منتشر شد، از فیس‌بوک خواسته بود که با محتوای نژادپرستانه و آزارنده‌ای که پیوسته و هر روز در این پلات‌فرم اینترنتی منتشر می‌شود، برخورد کند. او مسئولان فیس‌بوک را خطاب قرار داد و گفت: «مسئله جدی است. باید دراین‌باره صحبت کنیم.»
وزیر دادگستری آلمان با انتقاد از رویه‌ی فیس‌بوک، این شبکه‌ی اجتماعی را متهم کرد که در برخورد با اظهارات نژادپرستانه، خارجی‌ستیز و توهین‌آمیز "رویه‌ی شفاف و روشنی" ندارد.
ماس بعدتر در توئیتر رسمی خود اعلام کرد که مقامات فیس‌بوک به درخواست ملاقات او پاسخ مثبت داده و به‌زودی دیداری میان او و مقامات دفتر اصلی اروپایی فیس‌بوک در دوبلین صورت خواهد گرفت.
دویچه وله