عکسی که گروه طالبان از زندانیان آزاد کرده منتشر کرده است.
رهایی پنج هزار زندانی طالبان از سوی دولت و یک هزار زندانی دولت از سوی طالبان، بخشی از توافقنامه صلح طالبان و آمریکا بود که به تاریخ دهم حوت/اسفند به امضا رسید. قرار بود این روند در ده روز پس از امضای این توافقنامه عملی شود اما با تاخیر یک ماهه آغاز شد.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان از آغاز روند مبادله زندانیان طالبان و حکومت افغانستان استقبال کرده است.
او امروز دوشنبه ۲۵ حمل/فروردین در رشته توئیتهای، رهایی زندانیان دو طرف را گامی مهم در روند صلح و کاهش خشونتها خوانده است.
حکومت افغانستان پنج روز پیش آزادی مرحلهوار زندانیان طالبان را آغاز کرد. طالبان نیز روز گذشته شماری از زندانیان حکومت را رها کرد.
آقای خلیلزاد از دو طرف خواسته که تلاشهای خود را برای رسیدن به هدف تعیین شده در توافقنامه صلح میان طالبان و آمریکا هر قدر که امکان دارد، سرعت بدهند.
او همچنین از خطر شیوع ویروس کرونا در زندانها یاد کرده و گفته این تهدید نیز دلیلی برای انجام زودتر روند رهایی زندانیان است.
مبادله زندانیان طالبان و حکومت افغانستان
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان گفته که دولت افغانستان تاکنون ۳۶۱ زندانی طالبان را از زندان بگرام رها کرده است.
او گفته این روند همانطور که در فرمان رئیس جمهوری آمده تا رهایی ۱۵۰۰ زندانی در مرحله اول ادامه خواهد یافت.
آقای فیصل بار دیگر رهایی این زندانیانی را بخشی از تلاشها برای صلح و مهار ویروس کرونا خوانده است.
طالبان نیز روز گذشته اعلام کرد که ۲۰ نفر از نیروهای امنیتی حکومت را که نزد آنها زندانی بود، به نشانه حسن نیت رها کردند.
اما طالبان نگفته که روند رهایی زندانیان حکومت را ادامه خواهد داد یا نه.
سازمان بینالمللی صلیب سرخ نیز تایید کرده که زندانیان رها شده از سوی طالبان را به دولت در ولایت قندهار سپرده است. دولت گفته تا هنوز نمیداند طالبان چه کسانی را آزاد کردهاند.
طالبان زمانی که روند رهایی زندانیان این گروه از سوی دولت آغاز شد، اعلام کرد که موافق آن نیستند و این رهاییها به اساس توافق طالبان با آمریکا صورت نگرفته است.
طالبان هیات سه نفریشان را که برای شناسایی و گفتوگو در مورد چگونگی رهایی زندانیان به کابل فرستاده بود نیز فراخواند و گفت این روند را ترک کرده است.
مشخص نیست که اکنون با رهایی گروه بیست نفری زندانیان حکومت و استقبال آمریکا از روند آغاز شده، این گروه دوباره به این روند پیوسته یا نه.
نارضایتی طالبان از این روند زمانی رخ داد که دولت به درخواست آنها برای رهایی پانزده نفر از زندانیانشان در قدم نخست، پاسخ رد داد.
حکومت گفت که طالبان خواهان رهایی فرماندههای جنگیشان شدند که "عملا دستشان به خون مردم آغشته است" و این امکان ندارد.
در مورد چگونگی رهایی زندانیان حکومت از سوی طالبان، این گروه تاکنون چیزی نگفته است اما رئیس جمهوری حکومت افغانستان در مورد رهایی زندانیان طالبان فرمانی را صادر کرده است.
ه اساس فرمان محمد اشرف غنی، زندانیان طالبان در چند مرحله و بعد از تضمین دادن از این که دوباره به جنگ نمیروند، رها میشوند.
در این فرمان آمده که در مرحله اول و قبل از آغاز مذاکرات بین الافغانی، رهایی ۱۵۰۰ زندانی طالبان، روزانه صد زندانی با توجه به سن، وضعیت صحی و مدت حبس باقیماندهشان آغاز خواهد شد و بعد از آغاز و در جریان مذاکرات مستقیم میان حکومت و طالبان، هر دو هفته به تعداد ۵۰۰ تن زندانی طالبان که مجموعا به ۳۵۰۰ نفر میرسد مشروط به این که سطح خشونتها به طور چشمگیر کاهش یابد، رها خواهند شد.
بی بی سی فارسی
بی بی سی فارسی