لوموند روزنامۀ عصر پاریس، در شمارۀ امروز خود، سی و یکم مارس، گزارش ویژهای را به "شبکۀ یک خبر" سیمای جمهوری اسلامی در مواجهه با ویروس کرونا اختصاص داده و نوشته است که در این خصوص مهمترین دستگاه تبلیغات حکومت اسلامی ایران دو هدف همزمان را دنبال میکند:
الف) القاء موفقیت جمهوری اسلامی در مهار کرونا و به زانو درآمدن آمریکا و اروپا در مواجهه با همین بحران و ب) برجسته نشان دادن نقش سپاه پاسداران و روحانیت در مقابله با کرونا به طوری که حتا اهمیت آنان بیش از پزشکان و کادر درمانی ایران در مواجهه با ویروس کرونا نشان داده میشود.
لوموند مینویسد شبکۀ خبر جمهوری اسلامی هر روز گزارش کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی، را پخش میکند که در آن نامبرده سخنانش را با ابراز خرسندی از شمار بالای کسانی آغاز میکند که به گفتۀ او "به لطف خدا و دعای مردم و تلاش کادر درمانی" از چنگ ویروس کرونا نجات یافتهاند و در آخر سر اشارهای گذرا به وضعیت وخیم برخی بیماران و شمار کشته شدگان میکند.
بسیاری از پزشکان ایرانی که نخواستهاند نامشان فاش شود در گفتگو با لوموند آمار سخنگوی وزارت بهداشت را در خصوص قربانیان کرونا در ایران جعلی میدانند. برخی از همین پزشکان به لوموند گفتهاند که برای پایین نشان دادن شمار کشته شدگان کرونا در ایران، به دستور مقامات، بیمارستانهای کشور در گواهی فوت، علت مرگ قربانیان کرونا را نه ابتلاء به این ویروس، بلکه امراضی نظیر نارسایی کلیوی قید میکنند. همین منابع میافزایند که اگر خانوادهها با چنین ادعاهایی مخالفت ورزند، نمیتوانند اجساد بستگانشان را تحویل بگیرند، به ویژه اینکه صدور گواهی فوت در اثر ویروس کرونا در ایران پانزده روز به درازا میکشد.
لوموند میافزاید راهبرد مقامات جمهوری اسلامی در قبال ویروس کرونا عبارت از این است که شمار قربانیان ویروس و همچنین پوشش رسانهای دربارۀ آنها را در پایین ترین حد ممکن نگه دارند و در عین حال تأکید را بر وخامت بحران ویروس کرونا در کشورهای غربی بگذارند.
به همین خاطر در طول روز شبکه یک خبر سیمای جمهوری اسلامی مدعی میشود که مثلاً روزانه پنج هزار نفر بر شمار مبتلایان به ویروس کرونا در آلمان افزوده میشود یا دائماً تصاویری از "وضعیت هولناک بیمارستانهای پاریس و نیویورک" و پرستارانی را نشان میدهد که در نبود تجهیزات پزشکی ناچارند برای حفاظت از خود کیسههای زباله به تن کنند.
لوموند میافزاید سیمای جمهوری اسلامی در کنار این تصاویر سیاه از وضعیت آمریکا و کشورهای اروپایی در مواجهه با کرونا، "کمکهای سخاوتمندانۀ چین و روسیه" را به جمهوری اسلامی ایران در زمینۀ مبارزه با کرونا تبلیغ میکند بی آنکه در خصوص شیوه این دو کشور برای مهار کردن این بیماری کمترین سخن انتقادی پخش نماید.
لوموند میافزاید: در حالی که از بیست و هشتم مارس بر اساس تصمیم دولت روحانی یک سوم کارمندان به کارهای خود بازگشتهاند، گزارشهای سیمای جمهوری اسلامی دائماً میکوشند مردم عادی را مسبب شیوع ویروس کرونا در کشور معرفی کنند، زیرا، بر پایۀ این گزارشها مردم از قرنطینه کردن خود خودداری میورزند. لوموند میافزاید: اما، همانند دیگر بخشهای جهان تا زمانی که دولتها از جمله دولت ایران محدودیتهای قانونی برای مقابله با کرونا وضع نکنند و مردم از امکانات مالی برای ماندن در خانهها بهره مند نباشند، ایرانیان همچنان از خانههای خود خارج خواهند شد. "
روزنامۀ فرانسوی سپس تصریح میکند که در پس گزارشهای تصویری شبکه یک خبر سیمای جمهوری اسلامی جدال و مناسبات قدرت در درون حکومت مذهبی ایران نیز بیش از گذشته خود را به نمایش میگذارند. در این گزارشها، سیمای جمهوری اسلامی از خلال ترانهها، مستندها و خبرهای کوتاه به مدح سپاه پاسداران و روحانیان میپردازد که بر پایۀ تبلیغات حکومتی "در صف مقدم مبارزه با ویروس کرونا هستند و نقش آنان ارزش به مراتب بیشتری از پزشکان دارد. "
لوموند در پایان به این تبلیغات، ایجاد "کمیتهای ویژه" از سوی حکومت اسلامی ایران را میافزاید که وظیفهاش تشدید مراقبت و سانسور اخبار مربوط به کرونا در اینترنت و احضار و بازداشت روزنامه نگاران و شهروندانی است که مدیریت بحران کرونا از سوی حکومت ایران را مورد انتقاد قرار میدهند.
رادیو بینالمللی فرانسه - ناصر اعتمادی