دنیا در آستانه رکود بزرگ
در حالی که آمار مرگ بر اثر کرونا در دنیا به حدود صدهزار نفر و مبتلایان به بیش از یک میلیون و ششصد هزار نفر رسیده، صندوق بینالمللی پول هشدار داد اقتصادی جهانی به سمت رکودی به شدت رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ میلادی میرود. در همین حال آمار تازه نشان میدهد در چند هفته گذشته در آمریکا هفده میلیون نفر بیکار شدهاند.
با ادامه شیوع کرونا و اعمال محدودیتهای رفت و آمد و تعطیلیهای گسترده در بسیاری از کشورهای دنیا، اوضاع اقتصادی روز به روز چشماندازی نامطلوبتر پیدا میکند.
در همین حال وزرای اقتصاد اتحادیه اروپا که دیروز بر سر یک برنامه اضطراری اقتصادی به توافق رسیدند از آن استقبال کردند. این وزرا درخواست ایتالیا برای انتشار اوراق قرضه اروپایی که بدهیهای توقف فعالیت های اقتصادی را سرشکن کند نپذیرفتند. اولاف شولتز وزیر اقتصاد آلمان گفت توافق بر سر این برنامه نشانه همبستگی و قدرت اروپا است. روبرتو گوآلتیری وزیر اقتصاد ایتالیا هم از این توافق استقبال کرد اما گفت کشورش به دنبال خواستههای بیشتری است.
اگر این توافق به تصویب نهایی برسد، پانصد میلیارد دلار فورا برای جلوگیری از ورشکستگیها آماده بود. این پول از طریق ساز و کار مورد علاقه آلمان به نام ساز و کار ثبات اروپایی فراهم میشود که هشت سال پیش شکل گرفت. با این حال بانک مرکزی اروپا معتقد است این مشوق های اقتصادی کافی نیستند حتی با در نظر گرفتن ۱۱۰ میلیارد دلاری که موقتا برای پرداخت وام به جبران بیکاری وسیع مردم پیشنهاد شده است.
در همین حال آلمان و فرانسه دو اقتصاد بزرگ اروپا خود را آماده رکود اقتصادی دردناکی میکنند و تولید ناخالص ملی این کشورها در حد بیسابقهای کاهش یافته است. در آلمان انتظار میرود در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ اقتصاد این کشور ده درصد کوچکتر شود و کاهش تولید ناخالص ملی این کشور دو برابر بحران مالی جهانی در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ باشد.
بانک مرکزی فرانسه هم گفته این کشور از نظر فنی در رکود است و در سه ماهه اول سال بدترین عملکرد اقتصادی را از پایان جنگ جهانی دوم داشته است. تخمین زده شده هر دو هفته محدودیت و تعطیلی، اقتصاد فرانسه را یک و نیم درصد کوچک میکند.
امروز همچنین وزرای انرژی بیست اقتصاد بزرگ دنیا، گروه بیست، در یک کنفرانس ویدئویی شرکت میکنند تا راههای تثبیت بازارهای جهانی نفت را بررسی کنند.
اعضای کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، و روسیه دیروز پس از مذاکراتی طولانی توافق کردند تولید نفت را روزی ده میلیون بشکه کاهش دهند. این مذاکرات پیشتر به علت اختلاف نظر عربستان و روسیه بینتیجه مانده بود. با این حال احتمال دارد این توافق نیز پابرجا نماند چرا که مکزیک نمیخواهد تولید نفتش را کاهش دهد. مانوئل لوپز اوبرادور رئیس جمهور مکزیک میگوید برای کاهش تولید نفت با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به توافق رسیده است که البته این یک چهارم کاهشی است که بقیه تولیکنندگان نفت از مکزیک میخواهند.
عربستان سعودی بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا و رئیس فعلی گروه بیست میگوید بازتوانی اقتصاد جهانی پس از بحران کرونا نیاز به جریان مداوم انرژی ارزان دارد.
در حالیکه اروپا به دلیل شیوع بیماری نتوانسته عید پاک را جشن بگیرد در برخی کشورها از راههای ابتکاری استفاده شده از جمله در آلمان که مراسم عبادی بجای کلیسا در یک پارکینگ عظیم خودرو برگزار شده و شرکتکنندگان با خودرو در مراسم حضور یافته، از داخل ماشین یا از دریچه سقف خودروها در مراسمی که بر پرده بزرگی انداخته شده بود شرکت کردند.
امروز روسیه بالاترین میزان ابتلای روزانه به کرونا را تجربه کرد و به گفته آناستازیا راکووا معاون شهردار مسکو ظرفیت آمبولانسها و بیمارستانهای این شهر تقریبا تکمیل شده است. در این کشور ۱۲ هزار نفر مبتلا شده و ۹۴ نفر جانباختهاند.
در همین حال به نظر میرسد یکی از واکنشهای روسها به بحران کرونا نوشیدن الکل بوده است. به گفته یک نهاد فعال برای کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی، مصرف ودکا در هفته آخر مارس، یک سوم و ویسکی پنجاه درصد بیشتر از سال گذشته در همین وقت بوده است. این نهاد میگوید بیش از دو سوم روسها نوشیدن الکل را در پیشگیری از ابتلا به کرونا موثر میدانند. در بعضی مناطق روسیه فروش نوشیدنیهای الکلی محدود یا ممنوع شده است.
کوباییها که چندین دهه است به علت تحریمهای آمریکا در شرایط کمبود هستند اکنون با محدودیتهای بیشتری هم مواجه شدهاند. حمل و نقل عمومی در تمام این جزیره متوقف و زدن ماسک اجباری شده و سوپرمارکتهای بزرگ برای جلوگیری از هجوم مردم برای خرید تعطیل شدهاند. به برخی از فروشگاهها هم گفته شده از فروش اقلامی که ضروری نیستند خودداری کنند. با این حال نشانه ای در دست نیست که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بخواهد با سبک کردن کردن تحریمها کمکی به وضعیت اقتصادی این کشور کند.
بی بی سی