سازمان بینالمللی کار، آیالاُ، روز سهشنبه، ۱۹ فروردینماه، در گزارشی اعلام کرد که انتظار میرود اختلال ایجادشده توسط همهگیری ویروس کرونا در سهماهه دوم سال جاری چیزی معادل کار ۱۹۵ میلیون کارگر تماموقت را از بین ببرد. در این گزارش آمده است که این میزان معادل ۶٫۷ درصد از کل ساعات کاری در جهان است. سازمان بینالمللی کار همچنین میگوید که از هر پنج کارگر در سطح جهان، بیش از چهار نفر آنها از تعطیلیهای کرونایی تأثیر گرفتهاند.
این سازمان که زیرمجموعهای از سازمان ملل متحد است از اقدامات انجامشده مالی دولتها در این زمینه استقبال کرده، اما از کشورها خواسته است برای مرتبط نگه داشتن افراد به مشاغلی که اکنون به خاطر شیوع کرونا قادر به انجام آن نیستند نیز گام بردارند تا تعداد کمتری به خیل بیکاران بپیوندند.
گای رایدر، مدیرکل سازمان بینالمللی کار، در یک نشست خبری گفت که کارگران روزمزد بخش غیررسمی که ۶۱٪ از نیروی کار جهانی یا دو میلیارد نفر را تشکیل میدهند، در صورت از بین رفتن شغلهای خود، حتی برای زنده ماندن و تغذیه خانوادههای خود به پشتیبانی پولی نیاز دارند.
آقای رایدر تأکید کرد: «اینها افرادی هستند که عمدتاً به حمایتهای اجتماعی عادی که همراه با مشاغل رسمی ارائه میشود دسترسی ندارند.»
مدیرکل سازمان بینالمللی کار اضافه کرد که تعطیلی گسترده در هند باعث شده میلیونها کارگر مهاجر در شرایطی ناگوار قرار بگیرند.
او تأکید کرد که «نمیشود از مردم خواست کار خود را متوقف کنند، به خانه بروند و در خانه بمانند اما منبع دیگری برای درآمد و زنده ماندن نداشته باشند.»
گای رایدر ابتکاراتی از قبیل بیکاری موقت و نگه داشتن برخی ساعات کاری را برای مرتبط نگاه داشتن کارگران با شغل خود مفید دانست و از چنین اقداماتی استقبال کرد.
در گزارش سازمان بینالمللی کار آمده است که چهار رسته از مشاغل در جهان که به سختی آسیب دیدهاند عبارتند از بخش هتلداری و تغذیه؛ تولید؛ خردهفروشی؛ و بخش خدمات تجاری و فعالیتهای اداری.
در مورد ایران، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به تازگی در گزارشی با اشاره به «تاخیر» نهادهای حکومت در حمایت از گروههای فقیر هشدار داد که ادامه این وضعیت ممکن است «رخدادهای دردناک به همراه داشته باشد».
این مرکز در گزارش خود اعلام کرد که اقدامات نهادهای حکومتی در حمایت از «اقشار تهیدست و آسیبپذیر» پس از شیوع کرونا «تاخیری» «منفعلانه» و «پسینی» بوده است.
در حالی که برخی دولتها بستههای اقتصادی را برای مقابله با کرونا تصویب کردهاند دولت ایران وعده داده که به صاحبان مشاغل وام پرداخت خواهد شد. این وامها شامل گروههایی از مشاغل آزاد از جمله کارگران و دستفروشان نخواهد شد.
منبع: رادیو فردا