به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، شهریور ۲۹، ۱۳۹۸

اتهام دست داشتن ایران در حمله به عربستان

 منظور پمپئو از آیت الله کیست؟
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در جریان سفر به عربستان سعودی حمله به تاسیسات نفتی آرامکو را یک «اقدام جنگی» و «حمله‌ای از سوی ایران» خواند و گفت که رد پای «آیت الله» در این حمله دیده می‌شود.
وی که برای دیدار با مقامات سعودی به جده سفر کرده بود با اشاره به حمایت ایران از حوثی‌های یمن گفت: «حوثی‌های یمن به مسئولیت این حمله را برعهده گرفته‌اند، اگر این ادعای جعلی درست باشد باز هم فرقی نمی‌کند، در هر صورت اثر انگشت (ردپای) آیت الله در این حمله دیده می‌شود.»

منظور از «آیت الله» کیست؟
اما منظور مایک پمپئو از آیت‌ اللهی که در عملیات حمله به عربستان احتمالا نقش آمریت داشته چه کسی است؟

شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس آمریکا بامداد پنج‌شنبه به نقل از یک مقام آمریکایی که هویتش را فاش نکرده، مدعی شد که این عملیات «با تأیید مستقیم آیت‌الله خامنه‌ای» صورت گرفته به شرط آن که ایران بتواند بعدا نقش خود را در آن انکار کند. سی‌بی‌اس با اعلام این مطلب افزوده است که شواهدی از پرتاب موشک «از داخل خاک ایران» به سوی تأسیسات نفتی عربستان به دست آمده است. شبکه سی‌بی‌اس همچنین اعلام کرده که با وجود «موفقیت» عملیات حمله به عربستان، «نقشه انکار آن به دست ایران به تدریج از بین می‌رود».

در زبان انگلیسی و سایر زبان‌های اروپایی گاهی از حکومت ایران به طور غیر رسمی با عنوان رژیم «آیت‌ الله‌ها» یا «ملاها» نام برده می‌شود. اما رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا در اظهارات خود در شامگاه چهارشنبه این واژه را به صورت مفرد به کار برد. همین مساله ذهن برخی را متوجه رهبر ایران می‌کند، گر چه آقای پمپئو نامی از او نبرده است.

علی خامنه‌ای، فرمانده کل نیروهای مسلح ایران است و معمولا تصمیم‌های بنیادین کشور با هماهنگی او انجام می‌شود. رهبر ایران بر اساس قانون حق صدور برخی دستورات از جمله حکم حکومتی را دارد، اما موارد مداخله رهبر در امور جزئی‌تر به طور رسمی گزارش نمی‌شود.

ایران اتهام دست داشتن در این عملیات را رد کرده و روایت حوثی‌های یمن را به عنوان مسئول پرتاب پهپاد به زیرساخت‌های نفتی عربستان به رسمیت می‌شناسد. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در واکنش به اتهام آمریکا مبنی بر دست داشتن تهران در حمله روز شنبه به خاک عربستان، این اتهام را رد کرده اما در عین حال تلویحا حق حوثی‌ها برای حمله به عربستان به دلیل سرکوب شدن از سوی نیروهای ائتلاف به رهبری ارتش سعودی را تأیید کرد.

«شواهد» پرتاب موشک از ایران؛ اهواز یا غرب؟
سی‌بی‌اس به نقل از منبع خود از وجود «شواهدی» گزارش داده است که در تصاویر ماهواره‌ای آمریکایی‌ها دیده می‌شوند. ظاهرا در این تصاویر نفرات سپاه پاسداران «در حال آماده‌سازی برای پرتاب موشک در پایگاهی در اهواز» مشاهده می‌شوند.

بر اساس گزارش سی‌بی‌اس، موشک‌های ایرانی با عبور از آسمان کویت و پس از پیمودن یک مسیر ۷۰۰ کیلومتری به اهداف خود درون خاک عربستان اصابت کرده‌اند. منابع شبکه سی‌بی‌اس گفته‌اند اهمیت تصاویر به دست آمده و احتمال آمادگی افراد سپاه برای حمله به عربستان پیش از حمله، مورد توجه قرار نگرفته و حمله «کاملا غافلگیرانه» بوده است.

همزمان یک مقام آگاه به شبکه ان‌بی‌سی آمریکا گفته شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد «حمله با موشک‌هایی در ارتفاع پایین از محدوده جغرافیایی ایران انجام شده و حداقل یکی از محل‌های پرتاب جایی در غرب کشور بوده است.»

ان‌بی‌سی از مکان دقیق پرتاب این موشک‌ها اطلاعاتی نداده است و معلوم نیست که آیا منظور از مکانی در غرب ایران همان اهواز در جنوب غربی ایران است یا نقطه‌ای در یکی دیگر از استان‌های غربی این کشور.

یورونیوز