ورود ناقضان حقوق بشر به شورای حقوق بشر سازمان ملل
با این وجود، حامیان چین در این رای گیری در مقایسه با رای گیری دور پییشن در سال ۲۰۱۶ میلادی ۲۰ درصد کاهش یافته بودند و پکن تنها ۱۳۹ رای موافق به دست آورد. چین در سالهای اخیر به دلیل سرکوب مسلمانان اویغور و اعتراضات طرفداران دموکراسی در هنگ کنگ با انتقادات جهانی روبروست.
روسیه نیز اگرچه چهار سال پیش در اقدامی غیرقابل انتظار و تنها با دو رای کمتر از حدنصاب، از این شورا کنار گذاشته شد، اما بار دیگر در روز سهشنبه توانست رای لازم برای پس گرفتن کرسیاش را به دست آورد.
اما عربستان سعودی در تلاش برای دستیابی به کرسی در این شورا ناکام ماند. ریاض آخرینبار در سال ۲۰۱۶ میلادی به عضویت این شورا درآمد و در آن زمان توانست ۱۵۲ رأی به دست آورد اما این بار تنها ۹۰ کشور به عضویت سعودیها رأی دادند که کاهشی ۴۰ درصدی را نشان میداد.
عربستان که از طرف مجموعه کشورهای آسیا و اقیانوس آرام خود را نامزد کرده بود فقط توانست ۹۰ رأی بیاورد، در حالی که ازبکستان ۱۷۹ رأی، پاکستان ۱۶۹ رأی، نپال ۱۵۰ رأی، و چین ۱۳۹ رأی آوردند.
برای عضویت در این شورا رأی دو سوم اعضای مجمع عمومی (۹۶ رای) لازم است. ۱۹۳ کشور در مجمع عمومی عضویت دارند.
در این انتخابات عمومی ۱۵ کشور برنده شدند که ازجمله آنها فرانسه، بریتانیا، مکزیک، روسیه، سنگال، اوکراین، ازبکستان، پاکستان، نپال، ونزوئلا و چین بودند.
پس از اعلام نتایج، «سارا لی ویتسون»، مدیر اجرایی بخش خاورمیانه و شمال آفریقای دیده بان حقوق بشر، اعلام کرد که «خبر خوب امروز ناکامی عربستان در تلاش برای پیوستن به شورای حقوق بشر بود».
او با انتشار توئیتی نوشت که این پیروزی بزرگی برای قربانیان این رژیم سرکوبگر است و ابراز امیدواری کرد که اینگونه راه برای واداشتن عربستان به پاسخگویی گشوده شود.
ویتسن همچنین از وزیر خارجه امریکا خواست که از مقامات عربستانی بپرسند که با جسد جمال خاشقجی چه کردند و چرا لجین الهذلول و دیگر فعالان حقوق زن در زندان به سر می برند و چرا ولیعهد سابق عربستان بازداشت شده و چرا جنگنده های عربستانی همچنان به کشتار کودکان یمن ادامه می دهند.
نهادهای حقوق بشری همواره از وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی به شدت انتقاد کرده اند.
لوئیز شاربنو، مدیر شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز در این باره گفت: «ناکامی عربستان در کسب کرسی در شورای حقوق بشر، ضرورت رقابت بیشتر برای پیروزی در انتخابات سازمان ملل را خاطرنشان میکند. نامزدهای دیگری مانند چین، کوبا و روسیه نیز وجود داشتند که ممکن بود در این رقابت ناکام بمانند.»
اعضای سازمان ملل متحد همچنین کشورهای ساحل عاج، گابن، مالاوی، بولیوی، ازبکستان، فرانسه و بریتانیا را برگزیده و سنگال، نپال، پاکستان، اوکراین و مکزیک را برای دومین دورۀ سه ساله انتخاب کردند.
نامزدهای عضویت در این شورا با رای مخفی انتخاب میشوند و اعضای جدید دورۀ کاری خود را از اول ژانویه ۲۰۲۱ آغاز میکنند. اعضای این شورا نمیتوانند بیش از دو دوره در این شورا حضور داشته باشند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده روز سهشنبه در واکنش به انتخاب چین و کوبا و روسیه به عضویت این شورا گفت: «مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر کشورهایی را انتخاب کرد که دارای سوابق منفور حقوق بشری هستند.... این انتخابات تنها باعث شد که درستی تصمیم ایالات متحده برای ترک این شورا و استفاده از سایر مکانها و فرصتها برای محافظت و ارتقا حقوق بشر جهانی بار دیگر تایید شود.»
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سال ۲۰۱۸ میلادی به دلیل آنچه تعصب مزمن شورا علیه اسرائیل و عدم اراده در آن برای انجام اصلاحات میخواند، خروج آمریکا از این شورا را اعلام کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل از ۴۷ کرسی تشکیل میشود که نمایندگان ۵ منطقه جهان (آفریقا، آسیا و اقیانوس آرام، اروپای شرقی، امریکای لاتین و دریای کارائیب، اروپای غربی و دیگر کشور) هستند.
عضویت در این شورا ۳ ساله است و هیچ کشوری بیش از دو دوره متوالی به عضویت آن در نمیآید.
منابع: یورونیوز، میدلایست نیوز