چرا مرغ ۱۰ هزار تومانی شد؟
ماجرای گرانی گویا دیگر چنان تکراری شده که نه رسانه ها از درج کردن قیمت ها آن چنان تعجبی می کنند و نه مردم تعجبی از شنیدن این قیمت ها دارند چرا که همه فهمیده اند این ماجرایی است که احتمال پیاده شدن آن روی هر چیزی ممکن است، از میوه گرفته تا گوشت.
هنوز از یادها نرفته است بعد از اعلام اینکه دولت دهم قصد دارد چند کالا را از گرفتن ارز به نرخ دولتی حذف کند و با ارز مبادله ای این اقلام مصرفی را وارد کشور کند، گوشت و مرغ و روغن اولین هایی بودندکه گران شدند.
حالا با روی کار آمدن دولت جدید نیز هنوز قفل اما واگرهای سیاست های ارزی گشوده نشده و یک بام و دو هوای سیاست های ارزی کاررا به جاییرسانده که ؛ قیمت هر کیلو گوشت مرغ را به آستانه 10هزارتومان و تخممرغ را به دانهای 450تومان که بالغ بر 13هزارتومان در هر شانه میشود، رسانده است.
ایناتفاق در حالی رخ داده که بر اثر گرانی هایاخیر سبد خانوارها روز بهروز کوچک تر شده و در سالهای گذشته همواره گوشت مرغ به دلیل قیمت مناسبتر، جایگزین قابل اطمینانی برای گوشت قرمز گران شده بود.
همچنین تخممرغ بهعنوان یکی از مواد پایه برای غالب غذاها یا حتی استفاده از آن بهعنوان غذای اصلی، از پرمصرفترین موادغذایی است که اکنون با رشد این چنین قیمت، به زودی از سبد کالای خانوارهای متوسط وضعیف حذف خواهد شد.
این اتفاق اما در پی تصمیم ارزی دولت مبنی بر حذف ارز مرجع برای واردات نهادهها یا همان خوراک طیور میافتد. طی دو هفته اخیر تخصیص ارز مرجع به نهادههای طیور حرف و حدیثهای بسیار داشت.
بخشنامه شرکت پشتیبانی امور دام مبنی بر افزایش قیمت ذرت و کنجاله سویا به هزارو100 و هزارو850تومان در کیلو آغازگر جریانی بود که در نهایت به خبرهای افزایش قیمت مرغ و تخممرغ ختم شد.
ا وجود آنکه شرکت پشتیبانی امور دام پس از اعتراض مرغداران، هفته گذشته بخشنامه خود را ملغی اعلام کرد اما این شرکت روز گذشته بخشنامه مجددی صادر کرد که طی آن قیمت این دو نهاده با افزایش دوباره اما اینبار با رقمهای 850 و هزارو 650تومان در کیلو درج شده است.
این بخشنامه پشتیبانی امور دام در شرایطی منتشر شد که مرغداران با تاکید بر حجم مشکلات چند ماه گذشته درخصوص عدمتحویل خوراک مرغ و کاهش نقدینگی واحدها، افزایش نرخ نهادهها را شوکی دوباره به تولید میدانند و از ناگزیربودن افزایش قیمت مرغ و تخممرغ سخن میگویند.
علاوه بر مشکلات قیمتی در صنعت مرغ، کارشکنیهای شرکت پشتیبانی هم بر بحرانهای مرغداران افزوده است. عدمتوزیع خوراک از جمله این بدعهدیهایی بود که در ماههای گذشته بر مشکلات تولیدکنندگان دامن زد.
هرچند روز گذشته سخنگوی ستاد تنظیم بازار از توزیع نهادههای دامی مورد نیاز تولیدکنندگان به 5/1برابر نیاز داخل خبر داد اما تولیدکنندگان همچنان از کمبود نهادهها صحبت میکنند.
نگاهی به تغییر قیمتها طی دو سال گذشته در بخش طیور نشان میدهد در حالی که خوراک مرغ بهطور میانگین 143درصد رشد داشته است اما قیمت مرغ و تخممرغ حتی با 90درصد افزایش همراه بوده که بیشتر این رشد قیمت هم مربوط به گوشت مرغ است و تخممرغ تنها چهاردرصد طی دو سال رشد قیمت داشته است.
هرچند فشار دولت بر عدم تغییر قیمت مرغ جهت حمایت از مصرفکننده صورت گرفته است؛ اما این حمایت یکطرفه سبب شده است تولید در این بخش از سوددهی باز ایستاده و افت شدید تولید، باعث گرانی می شود.البته دولت با واردات گاه به گاه به داد مردم رسیده است اما تجربه نشان داده در هر بخشی که وابستگی بیشتری به واردات بوده، آن بخش بسیارآسیب پذیر تر شده است!
در هر حال از همان زمان که زمزمه های حذف ارز مرجع قوت گرفت گرانی ها هم شدت گرفت و حالا نیز با وضعیت موجود ، اقتصادی های دولت بایدراهکاری اساسی برای جلوگیری از افزایش قیمت مرغ وتخم و مرغ بیاندیشند.
این در حالی است که خبر می رسد قیمت شیر هم آزاد شده و موج گرانی شیر هم درراه است!
برچسب ها: دولت دهم ، گرانی ، گرانی تخم مرغ ، گرانی مرغ
پارسینه