«حساب برابر»
«فلیبانسرین» قرص صورتی رنگی ست که روزی یک بار موقع خواب مصرف می شود و برای زنان در دوران پیش از یائسگی، که به کمبود میل جنسی و اضطراب ناشی از آن دچار میشوند، تجویز میشود. شرکت اسپراوت گفت که ۷ درصد زنان در این دوران چنین مشکلی دارند.
نیویورک تایمز در این گزارش می نویسد: هیئت مشاوران این سازمان فدرال آمریکا، با ۱۸ رای موافق دربرابر ۶ رای مخالف نظر مشورتی موافق خود را برای دادن مجوز تولید داروی فلیبان سرین اعلام کرد. این دارو درمورد زنانی به کار می رود که بی میلی جنسی شان براثر عوامل دیگر مانند بیماری یا مشکلات عاطفی نیست. با این شرط که برخی احتیاطها برای محدود کردن خطرهای ناشی از مصرف این دارو رعایت شود و پزشکان بیماران خود را از عوارض جانبی احتمالی این دارو آگاه کنند. کاهش فشارخون، غش و بیهوشی، استفراغ، و خواب آلودگی از جمله این عوارض جنبی اند. درضمن پزشک معالج باید دارای مجوز برای تجویز این دارو باشد.
کمپین جنجالی چند گروه زنان که سرانجام به این موفقیت دست یافت، با شعار «حساب برابر»به میدان آمده بود. این کمپین سازمان فدرال غذا و داروی آمریکا (اف دی اِ) را به اعمال تبعیض جنیستی متهم کرده بود. زیرا به نظر آنان این سازمان با عرضه ویاگرا و چندین داروی مشابه آن برای کمک به مردان در رابطه جنسی موافقت کرده، اما زنان را از این نعمت بی نصیب گذاشته است.
شرکتکنندگان در این کمپین را، یکی از مشاوران شرکت دارویی اسپراوت، که سازنده فلیبان سرین است، گردآورده بود. ظاهرا تجمع هواداران کمپین در نشست کمیته مشورتی سازمان غذا و داروی آمریکا همراه با داده های به دست آمده از آزمایش های بالینی مربوط به دارو، دست به دست هم داد و کفه را به سود فلیبران سرین بالابرد. پیشتر سازمان اف دی اِ دوبار با تولید عمومی این دارو مخالقت کرده بود. نخستین بار در سال ۲۰۱۰کمیته مشورتی اف دی ا به اتفاق آرا با این دارو مخالفت کرد.
حال اف دی ا تا ۱۸ اوت سال ۲۰۱۵ وقت دارد تا در مورد تولید این دارو برای عرضه عمومی تصمیم گیری کند. معمولا این سازمان از نظر مشاورانش پیروی می کند. اما به نظر می رسد که شمار رای های مثبت نماینده میزان نظرهای مساعد هیئت مشاوران نیست. عده ای از مشاوران گفته اند که با اکراه رای مثبت داده اند چون فواید این دارو اندک است و دارای زیان های جانبی ست.
توبیاس گرهارد، عضو این کمیته و متخصص سلامت دارویی در دانشگاه راتگرز در نیوجرزی میگوید: «به نظر می رسد که جای خالی چنین دارویی، حتی با فایده اندکی که دارد، بسیار زیاد احساس می شود. به نظر من در این مرحله کار درست آن است که تولید دارو با در نظرگرفتن محدودیتهای شدید، مجاز دانسته شود».
و سوزان سنکلر رئیس کمپین ائتلافی«حساب برابر» با استقبال از تصمیم کمیته مشاوران اعلام کرد: «امروز ما فصل تازه ای در مبارزه برای برابری در بهداشت جنسی گشوده ایم». گروههایی که در این ائتلاف شرکت دارند عبارتند از «شورای ملی سازمان های زنان»، «سازمان بین المللی زنان یهودی»، و «پرستاران متخصص در بهداشت زنان».
اما برخی افراد و گروهها ی زنان هم از این کمپین انتقاد کرده و آن را تلاشی بی سرانجام برای گرفتن مجوز تولید دارویی نامناسب تحت لوای حقوق زنان دانسته اند.
دکتر ادرین فوگ- برمن از دانشگاه جورج تاون روز پنج شنبه به کمیته مشورتی گفت: «تایید این دارو سابقه بسیار بدی باقی می گذارد- یعنی می گوید شرکت ها با صرف پول کافی می توانند اف دی اِ را وادار به تایید داروهای بی فایده یا زیان آور کنند.» او مدیر سازمان «فارمز آوت» ست که درمورد نفوذ و قدرت شرکت های دارویی در کار پزشکان تحقیق می کند.
دکتر هیلتون جاف، مدیر بخش تولیدهای مربوط به استخوان، بازپروری و اورولوژی در اف دی ا میگوید این سازمان اتهام اعمال تبعیض جنسیتی را «بهشدت رد می کند».به گفته او تاکنون در این سازمان هیچ دارویی که بتواند نداشتن میل جنسی را، چه در مردان و چه در زنان، درمان کند، تایید نشده است. (ویاگرا درمان کننده مشکل عدم نعوظ است نه عدم میل جنسی).
فلیبانسرین قرص صورتی رنگی ست که روزی یک بار موقع خواب مصرف می شود و برای زنان در دوران پیش از یائسگی، که به کمبود میل جنسی و اضطراب ناشی از آن دچار میشوند، تجویز میشود. شرکت اسپراوت روز پنجشنبه گفت که ۷ درصد زنان در این دوران چنین مشکلی دارند.
این دارو با تاثیر گذاشتن بر سطح برخی مواد شیمیایی در مغز، مانند سروتونین و دوپامین، کار میکند.
آزمایش های بالینی این دارو نشان داده است که با آن که زنان مورد آزمایش گفتهاند احساس میل جنسی شان بیشتر شده، اما بررسی ها نشان داده که تفاوت زنانی که در مدت آزمایش دارو مصرف کرده اند، نسبت به زنانی که دارونما مصرف کرده اند سه دهم درصد (۳/.) بوده است.
اما آنچه درمورد این دارو نگران کننده است خطرهای جانبی آن است. مانند افت فشار خون که می تواند به بیهوشی و سقوط و جراحات ناشی از آن منجر شود. خطر این عوارض با مصرف الکل و یا برخی ترکیبات دارویی مانند فلوکونازول ( برای درمان قارچ های واژنی) و قرص های ضد بارداری افزایش می یابد.
شرکت اسپراوت پذیرفته است که این دارو را در تلویزیون و رادیو به مدت ۱۸ ماه تبلیغ نکند تا تقاضا برای تولید آن زیاد نباشد.
موافقان این دارو میگویند عدم تایید آن صنایع داروسازی را از ساختن دارو در زمینه نابسامانیهای جنسی زنان دلسرد میکند، و نیز در غیاب چنین دارویی زنان به مکملهای مشکوکی که در اینترنت تبلیغ می شود روی خواهند آورد.
مخالفان می گویند داده ها و ویژگیهای این دارو از زمانی که در اف دی اِ رد شده تغییر چندانی نکرده است و آن را «یک محرک بی قوت با خطرهای جانبی هولناک» نامیده اند. آنان می گویند آزمایش های بالینی این دارو تنها بر روی زنان سالم انجام شده اما اگر دارو تایید شود برای دامنه وسیع تری از زنان به کار خواهد رفت و در آن صورت « با فراگیری رویدادهای ناخوشآیند» روبرو خواهیم شد. شرکت اسپراوت که این دارو را تولید می کند متعلق به سیندی و رابرت وایتهد است. سیندی وایتهد در پاسخ به این سوال که چرا پس از دوبار ردشدن، این بار این دارو مورد تایید مشاوران قرار گرفته، گفت چون این بار خود بحث عوض شد. «این بار صدای بیماران در مرکز توجه قرار گرفت».