به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، شهریور ۲۳، ۱۳۹۴

موزه بهبهان را دزد زد!

خبر بسیار کوتاه بود.
آن‌قدر کوتاه که بسیاری نخواندند و زود فراموش شد. موزه بهبهان را دزد زد و ١٣٠ قلم شیً آن به سرقت رفت. در خبرها آمد که سارق، سرایدار موزه بوده و بیشتر اشیا بدلی. بعد از آن هم معلوم نشد همان اشیای قلابی پس گرفته شد یا نه. اما این خبر بسیار کوتاه حاوی دو نکته بسیار مهم بود: 

اول: در زمانی که استخدام ممنوع است، به نظر می‌رسد که سرایدار موزه بهبهان باید از اعوان و انصار باشد که توانسته استخدام شود، در نتیجه آشناست و غریبه نیست. 

دوم: هنوز کاوش‌های جدی‌ای در بهبهان انجام نشده و کشف تصادفی گنجینه ارجان (اگر اتفاق جدیدی نیفتاده باشد) در تهران است.
تا آنجا که آگاه هستم، آنچه از کاوش‌های پراکنده به دست آمده، کاسه، کوزه‌های سفالینی است که ارزش مطالعاتی دارند نه قابلیت نمایش در موزه. این اشیا از تهران یا خوزستان فرستاده شده، پس اشیای تهران و خوزستان هم اصل نیست. در دولت گذشته بسیاری از اشیای موزه ملی ایران را برای نمایشگاهی به لندن فرستادند که پس از بازگشت در نمایشگاهی گذاشته شد. این نمایشگاه آن‌قدر تاریک و بی‌نور بود که چشم‌، چشم را نمی‌دید تا چه رسد به اشیا‌ئی که در پشت ویترین ‌بودند.
پرسش این است که چندتا و چند‌درصد اشیای موزه ملی ایران اصل هستند؟
 ١٠‌ درصد، پنج درصد، دو ‌درصد، هیچ‌درصد؟ هنگامی که موزه لندن استوانه کوروش را به ایران آورد (که آن را مثل خربزه گرگاب دست‌به‌دست می‌کردند) ٢٠٠ شیً بسیار ارزنده موزه را به گرو برداشتند که هرگز به ایران بازنگشت و در لندن ماندگار شد.
وقتی برای نخستین‌بار در جشن‌های دوهزارو ٥٠٠ ساله این منشور به ایران آمد، یک شرکت بیمه آمریکایی، آن را هشت ‌میلیون دلار بیمه کرد و یک قلم از اشیای موزه به گرو برداشته نشد. حتی یکی، دو هفته پیش که موزه دوران اسلامی پس از سال‌ها افتتاح شد، بسیاری از اشیای آن را از موزه رضا عباسی گرفتند درحالی‌که پیش‌تر بخش اسلامی موزه بسیار غنی بود. 



سخن آخر اینکه چه کسی مسئول به‌هم‌ریختگی سازمانی است که در کارنامه‌اش تخریب و ویرانی بسیار است. 


 احسان (اسماعیل) یغمایی . باستان‌شناس