به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، شهریور ۲۳، ۱۳۹۴

معرفی کتاب «جزایر بحرین» ؛ فریدون آدمیت

جزایر بحرین 
فریدون آدمیت (۱۳۸۷-۱۲۹۹)، تاریخ‌نگار معاصر ایران و کارمند عالی‌رتبه وزارت امور خارجه بود. روش او در تاریخ‌نگاری، تاریخ‌نگاری تحلیلی- انتقادی است. از او بیش از پانزده اثر درباره تاریخ مشروطیت و روشنفکران مشروطه منتشر شد که باوجود اهمیت آنها تا مدت‌ها بازنشر نمی‌شد.
 تا اینکه اخیرا سه کتاب از مجموعه آثار آدمیت پس از سال‌ها دوباره منتشر شد؛ یکی برای اولین‌بار به فارسی و دوتای دیگری پس از سال‌ها به طور رسمی. نشر گستره در این مجموعه، ترجمه یکی از مهم‌ترین آثار آدمیت را با عنوان «جزایر بحرین» در کنار دو کتاب مهم «فکر آزادی و مقدمه نهضت مشروطیت» و «انحطاط تاریخ‌نگاری در ایران» روانه بازار کرده است.

بخشی از تاریخ روابط دیپلماتیک ایران در قرن نوزدهم

کتاب «جزایر بحرین» بررسی حقوقی و دیپلماتیک مناقشه ایران و انگلستان است که در سال ١٩٥٥ برای اولین‌بار به انگلیسی منتشر شد. این کتاب بخشی از پژوهش‌های فریدون آدمیت درباره تاریخ روابط دیپلماتیک ایران در سده نوزدهم است. به بیان دقیق‌تر، این کتاب بخشی از رساله دکتری آدمیت با عنوان روابط دیپلماتیک ایران با انگلستان، عثمانی و روسیه است. ازاین‌رو، این کتاب فصل کوتاهی است از سفر دور و دراز روابط سیاسی ایران و انگلستان و کوششی است برای بررسی سیاست انگلستان از آغاز سده نوزدهم در خلیج فارس، با توجه ویژه به جزایر بحرین و دستیابی به نتایجی مشخص درباره اعتبار ادعاهای ایران و انگلیس درباره جزایر در پرتو اصول پذیرفته‌شده حقوق بین‌الملل. مسئله جزایر بحرین که بیش از یک سده موضوع مناقشه این دو کشور بوده، هم از جنبه بازاندیشی تاریخی و هم برای بررسی مسائل امروز خلیج فارس مهم است. چون این منطقه سرشار از منابع نفتی و دارای اهمیت راهبردی، در جریان تاریخ شاهد رویدادهای شگفتی بوده است. مسئله بحرین همچنین نمونه بارزی از تفاوت دیدگاه میان دپارتمان اداره امور هند و وزارت وقت امور خارجه انگلستان به شمار می‌آید‌ که خود موضوع بحث تاریخ‌نگاران انگلیسی است.

جزایر بحرین / ترجمه: علیرضا لاسید/ قیمت: ٢٥ هزار تومان