خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه ۱۰ شهریور نوشت، داده های وبسایت «مارین ترافیک» (به انگلیسی: MarineTraffic) که اطلاعات مربوط به حرکت کشتیها را رصد میکند، نشان میدهد اَبرنفتکش «آدریان دریا ۱»، که پیشتر «گریس ۱» نام داشت و حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت خام به ارزش تقریبی ۱۳۰ میلیون دلار است، در فاصله ۹۲ کیلومتری خاک سوریه متوقف شده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، دو روز پیشتر هشدار داده بود که آمریکا اطلاعات موثقی دارد که اَبرنفتکش جمهوری اسلامی دوباره به سمت سوریه در حرکت است. مایک پمپئو، اعتماد به ظریف را «یک اشتباه بزرگ» نامید.
مایک پمپئو جمعه شب ۸ شهریور به وقت واشنگتن در توئیتر خود نوشت: «وزیر خارجه ظریف به بریتانیا تضمین داده بود که نفتکش سپاه، [موسوم به] گریس ۱ یا آدریان دریا ۱، به سوی سوریه نخواهد رفت. ما اطلاعات موثقی داریم که آن نفتکش در حرکت است و به سمت [شهر بندری] طرطوس سوریه میرود. من امیدوارم آن [نفتکش] مسیرش را تغییر دهد. اعتماد به ظریف یک اشتباه بزرگ بود.»
شهر بندری طرطوس در جنوبغربی سوریه و شمال لبنان قرار دارد.
همزمان با اظهارنظر آقای پمپئو، ایالات متحده اَبرنفتکش جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه قرار داد و کاپیتان آن را تحریم کرد. وزارت خزانهداری ایالات متحده در بیانیه جمعه شب ۸ شهریور، نفتکش ایرانی «آدریان دریا ۱»، را دارایی مسدود شده اعلام کرد.
سیگال مندلکر، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در این بیانیه گفت نفتکش آدریان دریا ۱ که حجم زیادی از نفت را حمل و منتقل میکند، برای تامین مالی فعالیتهای بدخواهانه رژیم و تبلیغ تروریسم مورد استفاده است.
گریس، سوریه، توقیف، و تغییر نام به آدریان دریا
نفتکش آدریان دریا ۱ - که پیشتر نام آن گریس ۱ بود - حدود یک ماه و نیم از سوی جبلالطاق به خاطر تلاش برای انتقال نفت به سوریه توقیف شده بود. دولت محلی این نفتکش را به درخواست بریتانیا برای نقض تحریم سازمان ملل توقیف کرد. پس از حکم دادگاه جبلالطارق مبنی بر رفع توقیف، نام این نفتکش به «آدریان دریا ۱» تغییر پیدا کرد.
پس از رفع توقیف از سوی جبلالطارق، ابتدا اعلام شد که این نفتکش به سوی یونان در حرکت است. پس از تکذیب مقامهای یونان، برخی خبرها حکایت از آن داشت که آدریان دریا مسیر حرکت خود را به سمت مرسین در ترکیه تغییر داده بود. با این حال روز پنجشنبه مسیر این کشتی لبنان اعلام شد، اما یک وزیر کابینه لبنان از این مسئله ابراز بیاطلاعی کرد.
در زمان توقیف این نفتکش در جبلالطارق، مقامهای این منطقه گفته بودند «شواهد محکمی» دارند که نشان میداد این نفتکش قصد داشت به سمت سوریه برود.
جبلالطارق پس از رفع توقیف این نفتکش، اعلام کرده بود که مقامهای جمهوری اسلامی تضمین دادهاند این کشتی به سمت سوریه حرکت نخواهد کرد.
مقامهای جمهوری اسلامی همواره گفتهاند که مقصد این کشتی سوریه نبوده است. آنها همچنین دادن تضمین درباره مقصد این کشتی را رد میکنند.
پیشتر وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد این کشور خدمه نفتکش ایرانی گریس-۱ را به دلیل آنکه مشغول کمک به سپاه پاسداران و انتقال نفت به سوریه بودند، تحریم خواهد کرد.
ایالات متحده همچنین با استناد به تحریمهای آمریکا و مبارزه با پولشویی و تروریسم، دستور توقیف این نفتکش ایرانی و محموله آن را صادر کرده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، پیشتر هشدار داده بود که هرگونه کمک به این نفتکش، به معنای نقض تحریمهای ایالات متحده است.
صدای آمریکا