غلامحسین محسنیاژهای (راست) و ابراهیم رئیسی، دو نفر اصلی در صدر قوه قضائیه ایران هستند
غلامحسین محسنیاژهای، معاون اول قوه قضائیه ایران روز شنبه ضمن موضعگیری علیه "رابطه با دشمن"، تهدید کرد که در آینده با کسانی که امروز "با دشمن آگاهانه یا ناآگاهانه" ارتباط برقرار کنند، برخورد خواهد کرد. همزمان ابراهیم رئیسی، قوه قضائیه نیز گفت که اکنون زمان مذاکره نیست و "فضای کشور، فضای مقاومت است."
اخیرا حسن روحانی رئیسجمهور ایران گفته بود حاضر است به خاطر منافع ملی با هر کسی مذاکره کند. همان روز امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه از امکان دیدار آقای روحانی و دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا سخن گفت.
هفته گذشته نیز دونالد ترامپ در پاسخ به سئوالی درباره دیدار احتمالی با حسن روحانی گفت که "همه چیز ممکن است."
آقای روحانی در آن سخنرانی در روز چهارم شهریور (۲۶ اوت) گفته بود: "گویی در گوش بعضیها پنبه است و هر چه ما میگوییم آنها میگویند مذاکره چه خاصیتی دارد."
اما اندکی بعد او در یکی از جلسات مجلس گفت که برنامهای برای مذاکره با آمریکا ندارد و سیاستهای دولتش را آیتالله خامنهای تعیین میکند. آیتالله خامنهای، رهبر ایران هرگونه مذاکره با آمریکا را ممنوع کرده است.
ابراهیم رئیسی و محسنی اژهای که به ترتیب دو نفر اصلی در صدر قوه قضائیه ایران هستند، هر دو در اظهارات روز شنبهشان، موضعی ضد مذاکره اتخاذ کردند.
در میان این دو تن، آقای محسنیاژهای به صراحت گفت که اگر این مساله از سوی "برخی" نادیده گرفته شود، قوه قضائیه علیه آن افراد اقدام خواهد کرد.
معاون اول قوه قضائیه گفت: "کسانی که بخواهند عزت مردم و استقلال آنها را به بیگانگان بفروشند، بر همگان واجب است که به آنها هشدار میدهیم و اگر توجه نکردند وارد میدان میشویم."
آقای محسنیاژهای هیچ توضیح بیشتری درباره این تهدیدها بیان نکرد، اما گفت که اقدامات این افراد "در حافظه قوه قضائیه" خواهد ماند و در آینده با این افراد برخورد خواهد شد.
او گفت: "مردم و قانون و قوه قضائیه از آنها نخواهد گذشت."
وزرای خارجه ایران و آمریکا در جریان مذکرات هستهای بارها با هم ملاقات کردند و ارتباط دیپلماتهای دو کشور تا زمان خروج آمریکا از برجام ادامه یافت
به رغم اینکه ایران و آمریکا با هم روابط رسمی ندارند، اما محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا بارها برای رسیدن به یک توافق هستهای، مذاکره کردند.
ارتباط دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی، بعد از امضای برجام نیز در چارچوب سازوکار پیشبینی شده در این توافق ادامه داشت.
اما به گفته وزارت خارجه ایران، از زمان خروج آمریکا از برجام این ارتباطات قطع شده است.
در عین حال ارتباط آقای ظریف با مقامهای آمریکایی هرگز قطع نشده است و چنانکه خود او در مصاحبه با رسانههای آمریکایی تشریح کرده، به طور مشخص در سفرهایش به این کشور با برخی از اعضای کنگره آمریکا دیدار میکند.
در آخرین نمونه از ملاقاتهای آقای ظریف با چهرههای سرشناس آمریکا، او با رند پال، از سناتورهای جمهوریخواه دیدار کرد.
آقای پال پیش از دیدار با ظریف به ملاقات دونالد ترامپ رفته بود و او را در جریان تصمیمش برای ملاقات با وزیر خارجه ایران قرار داده بود. رند پال در همین دیدار وزیر خارجه ایران را به کاخ سفید دعوت کرد تا با دونالد ترامپ ملاقات کند.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، آقای ظریف این دعوت را با تهران در میان گذشت و به دلیل مخالفت از سوی "رهبران" نتوانست به ملاقات دونالد ترامپ برود.
حسن روحانی تا ۱۰ روز دیگر برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر میکند. دونالد ترامپ نیز در همان زمان در نیویورک خواهد بود.
ایران اعلام کرده که این دو در حاشیه مجمع عمومی ملاقات نخواهند کرد.
بی بی سی فارسی
بی بی سی فارسی