خبرگزاری فرانسه از بغداد گزارش میدهد که گروههای شبهنظامی طرفدار جمهوری اسلامی ایران به آمریکا پیشنهاد دادهاند که دیگر به سفارت آمریکا در بغداد حمله نکنند، به شرطی که واشنگتن خروج نیروهایش از عراق را حداکثر تا پایان سال میلادی اعلام کند. روز پنجشنبه ۱۵ اکتبر/۲۴ مهر، خبرگزاری فرانسه به نقل از احمد الأسدی، یکی از نمایندگان حشدالشعبی در پارلمان عراق نوشت: "آتشبس به شرطی رعایت میشود که تصمیم پارلمان عراق محترم شمرده شود"...
بیش از ٩ ماه قبل، در پی قتل قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس توسط آمریکا، پارلمان عراق زیر فشار نمایندگان شیعی به خروج نیروهای آمریکایی از عراق رأی داد. با اینحال آمریکا همچنان حدود ۳هزار سرباز در عراق دارد.
احمد الاسدی به خبرگزاری فرانسه گفته است که "آتشبس نامحدود نخواهد بود و حداقل تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا (۳ نوامبر/۱۳ آبان) و حداکثر تا پایان سال میلادی ادامه خواهد داشت". به گفتۀ این نمایندۀ حشدالشعبی، دولت عراق باید حداکثر در پایان سال ۲٠۲٠، مذاکرات لازم را برای خروج آمریکاییها آغاز کند.
این در حالی است که مصطفی کاظمی نخستوزیر عراق اخیراً گفته است که خروج نیروهای آمریکایی به سه سال وقت نیاز دارد.
با اینکه نمایندگان حشدالشعبی پیشنهاد آتشبس خود را به طور مشروط و ظاهراً از موضع قدرت مطرح میکنند، اما به نظر میرسد که خود نگران واکنشهای تند آمریکا باشند.
روز یکشنبه گذشته، سخنگوی کتائب حزب الله نیز گفته بود که حملات موشکی به نیروهای آمریکایی را به حالت تعلیق درآورده اند "به شرط آن که دولت عراق یک جدول زمانبندی شده برای عقب نشینی (خروج) نیروهای آمریکایی ارائه دهد".
حملات گروههای شبهنظامی علیه آمریکا
طی ده ماه گذشته، نزدیک به ٩٠ حمله (اکثراً راکتی) علیه سفارت آمریکا در بغداد، پایگاههای نظامی محل سکونت سربازان آمریکایی و همچنین علیه کامیونهایی که برای ارتش آمریکا کار میکنند صورت گرفته است. بیشتر این حملات توسط کتائب حزبالله و یا گروههای کوچک وابسته به آن انجام شده که همگی زیر نفوذ تهران قرار دارند.
در واکنش به این حملات، آمریکا اخیراً تهدید کرد که سفارت خود را در بغداد خواهد بست و نیروهایش را به خانه بازخواهد گرداند. این تهدید برای مصطفی کاظمی و دولت عراق بسیار سنگین است، زیرا در غیبت آمریکاییها به احتمال زیاد سقوط خواهد کرد. به همین دلیل کاظمی تلاش میکند تا با افزایش تدابیر امنیتی به آمریکاییها اطمینان خاطر بدهد.
روز گذشته – چهارشنبه – مایک پمپئو، وزیر خارجۀ آمریکا گفت: "ما خوشحالیم که عراقیها تلاش بیشتری برای تأمین امنیت نیروها و سفارتخانۀ ما انجام می دهند.
منابع غیررسمی میگویند که گذشته از تهدیدهای علنی مبنی بر تعطیل کردن سفارت، آمریکا به تهران هشدار جدی داده که در صورت ادامۀ عملیات ایذایی درعراق، نیروهای آمریکایی برخورد مستقیم با گروههای طرفدار ایران را آغاز خواهند کرد.
آمریکا همچنین اخیراً چند رسانه و سایت اینترنت متعلق به گروههای طرفدار ایران را مسدود کرده است. به عنوان مثال، سایت کانال تلویزیونی "الاتجاه" متعلق به کتائب حزبالله از دسترس خارج شده و اطلاعیۀ دولت آمریکا به جای آن دیده میشود. سایت وابسته به "جنبش مقاومت اسلامی نُجَباء" نیز به همین سرنوشت دچار شده است. این گروه یکی دیگر از تشکلهای تندرو شیعی است که به طیف حشدالشعبی تعلق دارد.
حشدالشعبی خطر را احساس میکند
در روزهای اخیر نمایندگان و رهبران حشدالشعبی بارها گفتهاند که "توطئهها"یی علیه این سازمان در جریان است. هفتۀ گذشته، یکی از اعضای شیعۀ پارلمان عراق گفت: "حشد شعبی با توطئۀ گستردهای روبرو است که از سوی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی (اسرائیل) حمایت میشود".
روز گذشته – چهارشنبه ۱۴ اکتبر – درگیریهای لفظی در مورد حشدالشعبی پارلمان عراق را مشنج کرد. اختلافات به دنبال پخش یک مصاحبۀ تلویزیونی هوشیار زیباری شدت گرفت. زیباری، یکی از رهبران حزب دموکرات کردستان عراق که قبلاً وزیر خارجه و وزیر دارایی بود، از حشدالشعبی شدیداً انتقاد کرده و حملات به سفارت آمریکا را قابل مقایسه با رفتار داعش دانسته است.
در واکنش، شماری از اعضای حشدالشعبی در بیانیهای نوشتند: "کار به جایی رسیده که هوشیار زیباری به الحشد اهانت میکند و از مزدورشان الکاظمی (نخستوزیر) میخواهد که منطقه سبز بغداد را از شبه نظامیان الحشد «پاکسازی» کند... ما به عنوان طرفداران الحشد الشعبی اعلام میکنیم که مقابل این اهانت سکوت نخواهیم کرد و در تظاهرات گسترده روز شنبه آینده (۱۷ اکتبر) شرکت خواهیم کرد".
برخی طرفداران حشدالشعبی گفتهاند که مصطفی کاظمی به آمریکا قول داده که به هر ترتیب نیروهای حشدالشعبی را از منطقۀ سبز بغداد بیرون براند.
اینک به نظر میرسد که با افزایش فشارهای دولت عراق و تهدیدهای آمریکا، حشدالشعبی و به طور کلی طیف گروههای شبهنظامی وابسته به تهران ناچار شدهاند که حداقل به طور موقت با پییشنهاد آتشبس، خطر را از سر خود دور کنند.
رادیو بین المللی فرانسه