پترو پروشنكو، رييسجمهور اوكراين يك سال پس از به قدرت رسيدن در اين كشور براي چندمين بار در اظهاراتي تند عليه روسيه اعلام كرد در شرق اوكراين هزاران سرباز روس حضور دارند. دليل آن نيز وقوع يك حمله در يكي از شهرهاي شرق اوكراين است. پروشنكو با مرتبط دانستن اين حمله به اطمينان خاطر جداييطلبان از حمايت تسليحات سنگين روسيه افزود البته نيروهاي مسلح اوكراين به آنها پاسخ دادهاند و اين حمله را دفع كردهاند. اما در ادامه رييسجمهوري اوكراين به ارتش اين كشور اعلام كرد كه براي تهاجم تمامعيار روسيه در تمام طول مرز مشترك اوكراين و روسيه آماده باشد.
راي پارلمان
همزمان با شعلهور شدن دوباره آتش جنگ در شرق اوكراين، منابع خبري گزارش دادند پارلمان اوكراين با افزودن متممي به قانون حكومتي اين كشور به حضور نظاميان كشورهاي خارجي در خاك اين كشور راي داده است. اين لايحه كه در ماه مي توسط نخستوزير به پارلمان ارايه شده بود با كسب ٢٤٠ راي موافق از تصويب گذشته است. پيشتر بر اساس قانون اساسي اين كشور استقرار نيروهاي خارجي در خاك اين كشور ممنوع بود و فقط در شراطي خاصي با مجوز رييسجمهور امكانپذير بود. بر اين اساس احتمالا اوكراين از حضور يگانهاي خارجي به همراه سلاحهاي سنگين آنها در كشور خود بهرهمند خواهد شد. چنانچه بنا بر گزارشها، اسناد جانبي مصوبه جديد نشان ميدهد كه احتمال استقرار سلاحهاي كشتار جمعي و حتي هستهاي با مجوز بينالمللي در خاك اوكراين براي مدتي كوتاه امكانپذير است.
تلفات درگيريها
بر اساس شواهد و گزارشها نيروهاي اوكراين و جداييطلبان طرفدار روسيه دور نخست درگيريهاي جدي را پس از چند ماه آغاز كردهاند. به گفته وزير دفاع اوكراين در دور جديد درگيريها جداييطلبان تلاش داشتند كنترل شهر مارينكا در شرق اوكراين را به دست آورند كه اين تلاشها ناكام مانده است. اما گفته ميشود در جريان اين درگيريها دستكم ٢٤ نفر جان خود را از دست دادهاند. بنابر اعلام «يوري بوريكوف» مشاور «پترو پروشنكو» رييسجمهور اوكراين، درگيري نظاميان اين كشور با استقلالطلبان به مرگ پنج سرباز منجر شده است. «ادوارد باسورين» نماينده جمهوري خلق دونسك نيز، از كشته شدن ١٤ تن از نيروهاي استقلالطلبان و پنج غيرنظامي خبر داده است.
واكنش روسيه
روسيه اوكراين را مسوول ناآراميهاي اخير دانسته است. «ديميتري پسكوف» سخنگوي كرملين در اين مورد به خبرگزاري اينترفكس گفته كه اين وضعيت ناشي از خشونتطلبي نيروهاي اوكرايني بوده و مسكو از وضعيت بهوجودآمده ناخرسند است.
اتهام ناتو عليه مسكو
در حالي كه كييف درخواست خود درباره نياز به تجهيزات سنگين را بار ديگر تكرار كرده، ينس استولتنبرگ، دبيركل سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو)، بار ديگر روسيه را به مداخله در اوكراين از طريق حمايت از شورشيان جداييطلب در شرق اين كشور متهم كرد. استولتنبرگ گفت: ما اطلاعات دقيقي داريم مبني بر اينكه روسيه در شرق اوكراين حاضر است و اينكه به جداييطلبان در اين منطقه حجم زيادي سلاحهاي پيشرفته و سنگين داده است. دبيركل ناتو خاطرنشان كرد: از جمله اين سلاحها توپخانه، سلاحهاي ضدهوايي و و سيستمهاي تسليحاتي پيشرفته هستند. وي افزود: روسيه مسووليتي ويژه دارد كه به اين درگيري پايان دهد زيرا آنها از جداييطلبان حمايت ميكنند و به آنها سلاحهاي سنگين ميدهند. آنها همچنين نيروهايي در شرق اوكراين دارند. اين اظهارات در حالي مطرح شدهاند كه مسكو اعزام سربازانش به اوكراين يا كمك به تسليح شورشيان در اين كشور را رد كرده است.
تاكيد كاخ سفيد بر تحريمها
كاخ سفيد اعلام كرد از موج خشونتها در شرق اوكراين بسيار نگران است. به گزارش خبرگزاري فرانسه چارلز كاپچن، مشاور رييسجمهوري امريكا در مسائل اروپايي، با ابراز نگراني از افزايش خشونتها در مناطق شرقي اوكراين، بر حفظ تحريمهاي غرب عليه روسيه تاكيد كرد.
درخواست فرانسه از روسيه
به گزارش رويترز، سخنگوي وزارت خارجه فرانسه اعلام كرد: ما از اطلاعات مربوط به درگيريها در مارينكا نگران هستيم. آنها بايد فورا به درگيريها خاتمه دهند. فرانسه همچنين خواستار اجراي «بدون شرط» موافقتنامههاي صلح شد كه ماه فوريه در مينسك بر سر آن توافق شد تا صلح و راهحل پايدار براي بحران اوكراين تضمين شود. در پي نشست فوريه گذشته در شهر مينسك بلاروس، ميان نمايندگان آلمان، فرانسه، روسيه و اوكراين درباره آتشبس در منطقه توافق كردند. از آن زمان تاكنون اين توافقنامه به صورت كامل اجرايي نشده و همواره مواردي از نقض آتشبس گزارش شده است.
اعتماد
اعتماد