به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، اردیبهشت ۳۰، ۱۳۹۰

     وبلاگ آزاده سپهری

آیا دستگیری رییس صندوق بین المللی پول دلایل سیاسی دارد؟

چند روز پیش آقای دومینیک استراوس کان، رییس صندوق بین المللی پول، به اتهام تجاوز جنسی به خدمتکار هتلی در نیویورک توسط پلیس آمریکا بازداشت شد. ایشان عضو حزب سوسیالیست فرانسه است و قرار بود به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات آتی فرانسه شرکت کند.

بسیاری از مردم و رسانه های اروپایی اتهامات وارده بر استراوس کان را بی پایه می دانند و معتقدند که بازداشت او دلایل سیاسی دارد. عده ای بر این باورند که آمریکا می خواهد با این کار مانع پیروزی حزب سوسیالیست فرانسه و به قدرت رسیدن استراوس کان شود. عده ای دیگر این دستگیری را مرتبط با رقابت های آمریکا و اروپا در صندوق بین المللی پول می دانند. تا به حال فقط اروپایی ها ریاست این سازمان را بر عهده داشته اند.

آنهایی که دستگیری استراوس کان را یک توطئه می دانند، هیچ دلیل قانع کننده ای برای اثبات آن نمی آورند. استراوس کان رییس نهادی ست که سیاست های نظام سرمایه داری غرب را پیش می برد و نقش اساسی آن پیاده کردن سرمایه داری افسار گسیخته در جهان است. این نهاد در کشورهای فقیرتر دنیا بسیار منفور است، چرا که یکی از کارهای اصلی آن مقروض کردن و وابسته کردن آن کشورها به بانک های جهانی ست (ر. ک. به مطلب ویکی پدیای فارسی در پایین*).

در همین اروپا سیاست های صندوق بین المللی پول کشورهایی چون یونان و پرتغال را به آستانه ی ورشکستگی کشانده است. این کشورها برای اینکه بتوانند وام بگیرند، مجبور به حذف اکثر خدمات و امکانات اجتماعی، کاهش شدید حقوق ها و حق بازنشستگی و اجرای بسیاری محدودیت های دیگر بودند و هستند. آنها مجبور به گردن نهادن به پیش شرط هایی بودند که صندوق بین المللی پول به آنان و اتحادیه اروپا دیکته کرده است.

استراوس کان از نظر سیاسی یک شخصیت دست راستی ست، هر چند که عضو حزب سوسیالیست فرانسه هم باشد. حتی اگر فرض بگیریم که مسئله ای سیاسی پشت رو کردن تجاوز او وجود داشته باشد، این موضوع به جنگ بین دست راستی ها با یکدیگر بر می گردد و هیچ ضرری برای مردم دنیا ندارد. از نظر شخصیتی هم استراوس کان چندان کارنامه ی مثبتی ندارد. او حداقل یک بار دیگر به زنی تعرض جنسی کرده بود، که متاسفانه به دلیل عدم شکایت آن زن از او، کار به دادگاه نکشید (ر. ک. به مطلب شهلا شفیق در پایین*).

رو شدن اعمال کثیف سیاستمداران و قدرتمندان (چه چپ و چه راست) و ارجاع آن به دادگاه ها، با هر دلیلی هم که صورت بگیرد، اقدامی مثبت است و هر روز بیشتر از پیش جلوی سواستفاده از قدرت را می گیرد. بازداشت استراوس کان "زنگ خطری" ست برای همه شخصیت های منفی قدرتمند که بدانند دوره ی کثافتکاری های آنان به سر آمده و آنها هم ممکن است دیر یا زود بازداشت و بازخواست شوند.

*وبلاگ آزاده سپهری