یک نماینده مجلس ایران میگوید که مهدی هاشمی از شرکت نروژی "استات اویل" بیش از ۵ میلیون دلار رشوه دریافت کرده است. وی همچنین از قتل یک بازرگان ایرانی – بریتانیایی مرتبط با این پرونده در دوبی خبر داده است.
احمد توکلی، نماینده مجلس ایران، میگوید شرکت نروژی "استات اویل" در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ به مهدی هاشمی مبلغ ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار رشوه پرداخته کرده تا به این شرکت نفتی برای انعقاد قرارداد در پروژه پارس جنوبی کمک کند.
تا کنون چند جلسه دادگاه مهدی هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی به صورت غیر علنی برگزار شده است. وی که با قرار وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی فعلا آزاد شده است، میگوید اتهاماتش سیاسی است.
توکلی روز سهشنبه ۱۴ بهمن (سوم فوریه) در جلسه علنی مجلس افزود که "استات اویل" همچنین متعهد شده بود که به مدت ۱۰ سال نیز سالانه یک میلیون دلار پرداخت کند.
این نماینده مجلس میگوید که این اطلاعات را از اسناد رسمی دولت نروژ، دولت ایالات متحده آمریکا، بانک جهانی و همچنین منابع داخلی به دست آورده است.
تایید قتل بازرگان ایرانی-بریتانیایی
احمد توکلی در بخش دیگری از سخانش اضافه میکند که مبالغ پرداختی از طریق شرکت "هورتن" به مدیریت عباس یزدان پناه به عنوان حق مشاوره پرداخت شده است.
او همچنین در نطق خود میگوید که عباس یزدان پناه در دبی به طرز مرموزی به قتل رسیده است. یزدان پناه از ژوئن ۲۰۱۳ (تیر ۱۳۹۲) در دوبی ناپدید شده است.
دادستانی دوبی میگوید که این بازرگان بریتانیایی-ایرانی احتمالا توسط سرویس امنیتی ایران ربوده شده است. همسر یزدان پناه نیز گفته بود که فکر میکند وی توسط مأموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی ربوده شده است. به نظر میرسد که اظهارات نماینده مجلس ایران این اتهام را تایید میکند.
رسیدگی به پرونده استات اویل در نروژ و آمریکا
به گفته توکلی، جزئیات قرارداد استات اویل در اکتبر ۲۰۰۳ (شهریور ۱۳۸۲) توسط یک روزنامه نروژی افشا میشود و پس از آن مدیر امور بینالملل "استات اویل" بازداشت و مدیرعامل و رئیس هیات مدیر شرکت استعفا میدهند.
شرکت نفتی نروژی در دو روند قضایی جداگانه در نروژ و ایالات متحده به پرداخت جریمه محکوم میشود. شرکت بدون اعتراض به پرونده، پرداخت جریمه را میپذیرد.
این نماینده مجلس تصریح میکند که در آبان ۱۳۸۲، وزیر نفت در نامهای به وزیر اقتصاد دولت محمد خاتمی مینویسد که بر اساس اظهارات مدیران استات اویل، نقش مهدی هاشمی قطعی است و اضافه میکند که پرونده در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفته است.
توکلی میگوید اطلاعاتش از اسناد رسمی دولت نروژ، ایالات متحده آمریکا، بانک جهانی و همچنین منابع داخلی است.
او از نامه وزیر اطلاعات وقت به رئیس جمهور خبر میدهد که در آن از قول مهدی هاشمی نقل شده است که برای تشویق طرف نروژی برای سرمایه گذاری در پارس جنوبی با آنها دیدار کرده و این ماجرا را نروژ و آمریکا برای لطمه زدن به هاشمی رفسنجانی ساختهاند.
توکلی میافزاید: «وزارت اطلاعات همچنین مدعی می شود که ماجرا به این دلیل به مهدی هاشمی ارتباط داده شده که فساد درونی استات اویل پوشانده شود؛ در حالیکه نروژ پنجمین کشور جهان از حیث سلامت مالی است.»
استناد به دفاعیات مهدی هاشمی
در بخشی دیگر از نطق احمد توکلی به دفاعیات مهدی هاشمی در دادگاه و اظهارات وی در بازجوییها اشاره شده است.
توکلی میگوید: «متهم در دفاعیه خود کیفر خواست را بیانیه شوم سیاسی می خواند و آن را وسیله تسویه حساب با پدرش می نامد؛ وی اعترافات متهمان دیگر را که چند نفر از آنان اعضای دفتر خود او بودند، تحت شکنجه اعلام میکند.»
به گفته این نماینده مجلس، مهدی هاشمی در دادگاه، پس از پخش فیلم اعترافات یزدان پناه که در بازداشت قبلی ضبط شده بود، با "عصبانیت و اضطراب" می گوید قتل یزدان پناه کار مافیایی است و اعترافات او را رد می کند.
توکلی اضافه میکند: «ولی اداره مبارزه قاطع با کلاهبرداری انگلستان وقتی به درخواست مقامات قضایی نروژ دفاتر یزدان پناه در لندن را بازرسی میکند، اسناد مبادله شده بسیاری بین یزدانپناه و یار دیرینه اش به دست میآورد.»
دادگاه سیاسی یا مبارزه با مفاسد اقتصادی؟
مهدی هاشمی، فرزند چهارم هاشمی رفسنجانی، در مهر ماه سال ۱۳۹۱ پس از نزدیک به سه سال و نیم اقامت در خارج کشور به ایران بازگشت. او در فرودگاه تفهیم اتهام و پس از مراجعه به دادستانی بازداشت شد.
او نزدیک به سه ماه در انفرادی بود و هم اکنون با قرار وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی آزاد است.
برخی رسانههای اصولگرایان از مهدی هاشمی به عنوان "چهره پشت پرده" اعتراضات به نتایج اعلام شده انتخابات سال ۱۳۸۸ یاد میکنند.
هاشمی پیش از شروع نخستین روز دادگاه در مرداد ۱۳۹۳ در یادداشتی وعده داد که از فرصت دادگاه استفاده خواهد کرد "تا مردم دروغگو را بشناسند و بدانند او چه کرده و با او چه کردهاند".
پیش از این در رسانهها آمده بود که متهم و وکیلش درخواست برگزاری علنی دادگاه را کردهاند، اما به این درخواست پاسخ مثبت داده نشد.
جزئیات پرونده مهدی هاشمی منتشر نشده و تنها گفته میشود که کیفرخواست پرونده وی مشتمل بر ۱۲۵ صفحه است که ۱۲ عنوان اتهام را شامل میشود و این اتهامها شامل موارد اقتصادی و امنیتی هستند.
منبع: دویچه وله