سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیهای حملات چهارشنبه ۱۷ خرداد گروه دولت اسلامی (داعش) به مجلس شورای اسلامی و مقبره آیتالله خمینی را به آمریکا و «یکی از دول مرتجع منطقه» نسبت داده و اطمینان داده که «انتقام» میگیرد.
در همان حال حسن روحانی، با صدور بیانیهای اعلام کرده که برای مبارزه با تروریسم همکاریهای منطقهای و بینالمللی ضرورت دارد.
با اینکه گزارشهای منتشرشده حاکی از انفجار انتحاری یک یا دو نفر از مهاجمان بودند اما سپاه پاسداران کشته شدن همه مهاجمان را نتیجه مقابله نیروهای سپاه و پلیس با آنها دانسته است.
سپاه پاسداران در اطلاعیه خود گفته است که سپاه «این اقدام تروریستی را که یک هفته پس از جلسه مشترک رئیس جمهور آمریکا با سران یکی از دول مرتجع منطقه که پیوسته حامی تروریستهای تکفیری است، بسیار معنادار و برعهده گرفتن مسئولیت آن توسط داعش را بیانگر دست داشتن آنها در این اقدام سبوعانه میداند.»
سپاه پاسداران در ادامه این اطلاعیه خاطرنشان کرده که «ریخته شدن هیچ خون پاکی را بدون انتقام نمی گذارد.»
اشاره سپاه پاسداران به سفر دونالد ترامپ در تاریخ ۲۰ مه / ۳۰ اردیبهشت به عربستان سعودی است که در آن ضمن بستن قراردادهای تسلیحاتی و تجاری چندصد میلیارد دلاری بین دو کشور، بارها علیه ایران حمله لفظی شد و این کشور بیثباتکننده منطقه و حامی تروریسم خوانده شد.
سردار محمدحسین نجات، جانشین سازمان اطلاعات سپاه نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس حملات تروریستی در تهران را به سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی ربط داده است.
این مقام اطلاعاتی هم گفته است:
«سپاه پاسداران ثابت کرده که ریخته شدن هیچ خون پاکی را بدون انتقام نمیگذارد و هرچند امروز با کمک برادران نیروی انتظامی توانست تروریستها را به هلاکت برساند اما هم از آنها و هم از دستور دهندگان به آنها انتقام خواهد گرفت.»
تهران و ریاض در سالهای اخیر یکدیگر را به حمایت از تروریسم و دخالت در کشورهای خاورمیانه متهم میکنند. ردپای هر دو دولت در منطقه جنگزده خاورمیانه، یمن، سوریه و عراق دیده میشود.
بیانیه متفاوت روحانی
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی هم با صدور بیانیهای حملات تروریستی در تهران را به بحرانهای خاورمیانه ربط داده است. روحانی در این بیانیه نوشته که «بدخواهان ایران اسلامی» از یکپارچگی نیروهای امنیتی، دفاعی و انتظامی جمهوری اسلامی و مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری ایران را نمیتوانند تحمل کنند و به همین دلیل عدهای را برای حمله به مجلس شورای اسلامی و مقبره آیتالله خمینی اجیر کرده بودند.
روحانی اما برخلاف سپاه پاسداران بر همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه مؤثر با تروریسم تأکید میکند:
«پیام ایران، مثل همیشه این است که تروریسم یک مشکل همگانی است و اتحاد برای مبارزه با افراط، خشونت و تروریسم با همکاریهای منطقهای و بینالمللی، مهمترین نیاز جامعه امروز جهانی است.»
بر اساس اطلاعیه وزارت کشور دو گروه به شکل همزمان ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح چهارشنبه ۱۷ خرداد به ساختمان اداری مجلس و مقبره آیتالله خمینی حمله کردند. حملهکنندگان به مقبره بنیانگذار جمهوری اسلامی دو نفر بودند که نفر اول با انفجار انتحاری و نفر دوم در درگیری با مأموران کشته شدند. مهاجمان به ساختمان مجلس چهار نفر بودند که پس از واکنش مأموران، یک نفر از آنان در انفجار انتحاری و سه نفر دیگر پس از تلاش برای حضور در طبقات فوقانی ساختمان اداری مجلس، در درگیری با مأموران کشته شدند.
وزارت کشور شمار کشتهشدگان هر دو حمله را ۱۲ نفر و مجروحان را ۴۲ نفر اعلام کرد.
گروه «دولت اسلامی» (داعش) مسئولیت این حملات را به عهده گرفت.
راذیو زمانه