نتایج تازهترین نظرسنجیهای رسمی و ادعاهای مقامهای دولتی نشان میدهد که سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران با چالش کاهش قابل توجه مشارکت عمومی در مقایسه با دورههای پیشین این انتخابات مواجه شده؛ چنان که با ادامه روند فعلی بعید نیست که از این حیث تاریخساز شود.
جمال عرف، معاون سیاسی وزارت کشور ایران و رئیس ستاد انتخابات کشور، هفته گذشته با استناد به آخرین گزارشهای «موثق» از جمله نظرسنجی ایسپا پیشبینی کرد که نرخ مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران که در ۲۸ خرداد ماه برگزار خواهد شد به حدود ۴۰ درصد برسد.
نتایج تازهترین نظرسنجی ایسپا(مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) که چهار روز پیش منتشر شده نشان میدهد که تا کنون ۳۴.۱ درصد از مردم ایران تصمیم قطعی خود را برای شرکت در انتخابات گرفتهاند و ۷.۸ درصد از آنها نیز به احتمال زیاد در این انتخابات شرکت خواهند کرد. همچنین ۱۶.۳ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی گفتهاند که هنوز تصمیم خود را برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نگرفتهاند و ۸.۹ درصد از آنها نیز احتمال شرکت خود در انتخابات را پایین دانستهاند. اما ۳۲.۴ درصد از افراد حاضر در نمونه پنج هزار و ۱۵۹ نفری مورد پرسش تاکید کردهاند که به هیچ وجه در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
بدین ترتیب، در خوشبینانهترین حالت نرخ مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری پیشِرو به سطح کمفروغترین انتخابات برگزار شده در دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ خورشیدی خواهد رسید؛ دورانی که علی خامنهای برای دومین پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری رقابت میکرد و اکبر هاشمی رفسنجانی نیز تلاش میکرد تا دو دولت سازندگی پس از جنگ ایران و عراق را مستقر کند.
اما در بدبینانهترین حالت، سطح مشارکت مردم در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران به میزان حضور آنها در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی میرسد که در اسفند سال ۱۳۹۸ برگزار شد؛ انتخاباتی که تنها ۴۲.۵۷ درصد از مجموع واجدان شرایط رای دادن پای صندوقهای آرا حاضر شدند و این نرخ در شهر تهران به ۲۵.۴ درصد رسید تا پایینترین میزان مشارکت انتخاباتی مردم ایران در طول حیات جمهوری اسلامی رقم بخورد.
یورونیوز