به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، خرداد ۱۸، ۱۴۰۰

انتخابات ۱۴۰۰؛ از "حرام بودن رای سفید" تا "انتخابات فرمایشی"

خامنه‌ای دادن رای سفید را "موجب تضعیف نظام اسلامی" دانسته و حرام کرده است. تاجزاده از فرمایشی‌شدن انتخابات می‌گوید و محسن مهرعلیزاده وضعیت کنونی اقتصاد کشور را برآیند ۱۶ سال بی‌برنامگی دولت‌های قبلی اعلام می‌کند.

 در جمهوری اسلامی چنین چیزی ممکن است؛ ممکن است روز دوشنبه ۱۷ خرداد اعلام کنند که دور دوم مناظره کاندیداها روز سه‌شنبه ۱۸ خرداد برگزار می‌شود.

تا انتخابات ریاست جمهوری سال جاری ۱۱ روز فرصت باقی است. به‌رغم آن، نه کاندیداها آنگونه که باید و شاید برنامه‌ای ارائه کرده‌اند و نه کمیته برگزاری انتخابات طرح و برنامه‌دقیقی برای پیشبرد کارزار انتخاباتی طرح کرده است.

خبرگزاری "تسنیم" روز دوشنبه ۱۷ خرداد (هفتم ژوئن) اعلام کرد که دور دوم مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با موضوع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی "فردا (سه‌شنبه ۱۸ خرداد) برگزار می‌شود".

دور سوم نیز قرار است روز شنبه ۲۲ خرداد برگزار شود. هر مناظره‌ای سه ساعت به طول خواهد کشید و از صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز پخش خواهد شد.

فتوای خامنه‌ای

علی خامنه‌ای در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره "رای سفید و بی‌نام" فتوا داده است. پرسیده شده است: «حکم رای دادن سفید و بی نام چیست؟ در صورت عدم شناخت و تحقیق، یا تحقیق کافی و عدم وصول به نتیجه و تحیر در انتخاب اصلح چطور؟»

خامنه‌ای در پاسخ فتوا داده است: «در هر صورت اگر رای سفید دادن موجب تضعیف نظام اسلامی باشد، حرام است.»

به این ترتیب میزان اطلاع مردم نسبت به برنامه نامزدها و عدم آگاهی ناظر بر انتخاب در برابر دفاع از نظام اسلامی، از اهمیتی برخوردار نیست. به سخن دیگر، دادن "رای ناآگاهانه" بهتر از "رای سفید" است.

نامه تاجزاده

مصطفی تاجزاده نامه‌ای سرگشاده خطاب به خامنه‌ای نوشته و در آن نامه از "تیغ استصواب بر شاهرگ جمهوریت" سخن گفته است.

او از عملکرد شورای نگهبان در انتخابات انتقاد کرده و خواستار حذف شورای نگهبان از روند انتخابات شده است. تاجزاده می‌گوید همه چیز با تفسیر خودسرانه شورای نگهبان در ۳۰ سال پیش آغاز شد. منظور نظارت استصوابی است که "برخلاف فهم اکثریت قاطع پاسخگویی را منتفی کرد".

DW Karikatur | Außenpolitik im Iran
به این ترتیب، انتخابات در ایران دو مرحله‌ای شد. مرحله نخست انتخابات توسط شورای نگهبان صورت می‌گیرد و مرحله دوم توسط مردم بر بستر انتخاب دور نخست و کاندیداهای دست‌چین شده شورای نگهبان.

او می‌گوید چنین امری عملا منجر به حاکمیت جریان خاصی در ایران شد. تاجزاده خمینی را در برابر خامنه‌ای می‌نهد و او را سرزنش می‌کند که چرا بی‌طرفی شورای نگهبان را از طریق انتصاب تمام اعضای آن از یک گرایش سیاسی معین از بین برده است.

تاجزاده همچنین به تخلفات آیت‌الله جنتی اشاره می‌کند و می‌گوید چگونه است که مهم‌ترین وظیفه شورای نگهبان حراست از قانون اساسی است، اما برخی از اعضای همین شورا الزامی به رعایت قانون اساسی حس نمی‌کنند.

از سوی دیگر، محسن مهرعلیزاده که خود را کاندیدای اصلاح‌طلبان می‌داند، در سخنرانی خود مدعی شده که کلید حل مشکلات اقتصادی را در اختیار دارد و وضعیت نابسامان اقتصادی حاضر را ناشی از بی‌برنامگی ۱۶ سال پیش می‌داند: هشت سال زمامداری محمود احمدی‌نژاد و هشت سال ریاست جمهوری حسن روحانی.

مهر علیزاده نیز گرچه از داشتن برنامه‌ای برای حل مشکلات اقتصادی سخن می‌گوید، اما توضیحی دقیق‌تر پیرامون این برنامه در اختیار مردم و رسانه‌های ایران قرار نمی‌دهد.

دویچه وله فارسی