ساختمان محل برگذاری جلسه اعضای آکادمی سوئد برای تعیین برنده جایزه نوبل ادبیات
اتهام رسوایی جنسی علیه همسر یکی از اعضای آکادمی این نهاد را دستخوش بحران کرده است
روز جمعه، ۱۴ اردیبهشت (۴ مه)، سخنگوی آکادمی سوئد، که مسئول اعطای جایزه نوبل در رشته ادبیات است، اعلام کرد که امسال این جایزه داده نخواهد شد.
با کنارهگیری شش تن از هجده عضو آکادمی سوئد در اعتراض به نحوه برخورد با اتهام سوء استفاده جنسی شوهر یکی از اعضا، ظاهرا این آکادمی تشخیص داده است که از اعتبار لازم برای انتخاب برنده جایزه نوبل ادبیات، یعنی مهمترین جایزه جهان در این رشته، برخوردار نیست.
این نخستین بار طی حدود هفتاد سال گذشته است که اعطای جایزه نوبل ادبیات به تعویق افتاده است.
آکادمی سوئد، که یکی از شش آکادمی سلطنتی آن کشور است، از سال ۱۹۰۱ تا کنون وظیفه تعیین برنده جایزه نوبل ادبیات را برعهده داشته است. هجده عضو این آکادمی از میان دست اندرکاران ادبیات به عضویت مادام العمر آکادمی انتخاب میشوند.
این آکادمی در بیانیه خود گفته است که در نظر دارد برنده جایزه ادبیات نوبل سال ۲۰۱۸ را به موازات برنده این جایزه در سال ۲۰۱۹ انتخاب کند.
- چرا نوبل ادبیات امسال در خطر تعلیق است؟
- + رسوایی جنسی نوبل ادبیات را به آستانه تعلیق کشاند
- + رسوایی آزار جنسی؛ رئیس هیات نوبل ادبیات استعفا کرد
از زمان آغاز اعطای جایزه نوبل ادبیات در سال ۱۹۰۱، تنها در هفت سال یعنی سالهای ۱۹۱۵، ۱۹۱۹، ۱۹۲۵، ۱۹۲۷، ۱۹۳۶ و ۱۹۴۹ این جایزه داده نشده و "در پنج مورد از این موارد، اعطای جایزه به تعویق افتاد و همزمان با جایزه سال بعد داده شد."
از ماه نوامبر سال گذشته که یک روزنامه سوئدی ادعای هجده زن را منتشر کرد که ژان کلود آرنو، از شخصیتهای برجسته ادبی سوئد را در مورد تجاوز، دست اندازی یا سوء رفتار جنسی متهم کرد، آکادمی دستخوش بحران بوده است.
آرنو، همسر فرانسوی کاتارینا فروستنسون، شاعر سوئدی و عضو آکادمی، این اتهام را رد کرده است اما اختلاف نظر بین اعضای آکادمی در مورد واکنش به این بحران باعث شده است تا شش تن از اعضا، از جمله سارا دانیوس، دبیر دایم آکادمی از عضویت این نهاد کناره گیری کنند.
در بیانیه آکادمی که به امضای آندرس اولسون، دبیر موقت منتشر شده آمده است که "اعضای فعال آکادمی کاملا آگاه هستند که بحران خلل در اعتماد نسبت به این نهاد مستلزم تلاش پیگیر برای تغییرات است."
او گفته است که "اعضای آکادمی خود را متعهد میدانند تا قبل از اعلام برنده بعدی جایزه نوبل ادبیات، بکوشند تا اعتماد عمومی را به این نهاد باز گردانند."
بی بی سی فارسی