ما مجبور به خروج اورانيوم از كشور نيستيم
«ما براي رآكتور تحقيقاتي كه خيلي وقت پيش امريكا به ما داده بود، درخواست خريد اورانيوم غني شده كرديم. هيچكس نخواست به ما يك گرم اورانيوم غني شده بفروشد. و اين باعث شد كه ايران اورانيوم خودش را تا 3/5 درصد و سپس تا 20 درصد غنيسازي كند.»
مطلب فوق را محمدجواد ظريف در گفتوگو با روزنامه لوموند در پاسخ به اين پرسش كه چرا به اين ميزان توليد كرديد در حالي كه رسما كاربرد ديگري غير از رآكتور تحقيقاتي ندارید؟ عنوان كرد.
مطلب فوق را محمدجواد ظريف در گفتوگو با روزنامه لوموند در پاسخ به اين پرسش كه چرا به اين ميزان توليد كرديد در حالي كه رسما كاربرد ديگري غير از رآكتور تحقيقاتي ندارید؟ عنوان كرد.
وزير امور خارجه در ادامه افزود: كاري كه ما انجام داديم قانوني است. بايد گفت در اين هشت سال گذشته، هر دو طرف خود را درگير بازي تضعيف متقابل كردند. هدف طرف غربي تحميل تحريمهاي غيرقانوني به ايران و زيان رساندن به ايرانيها بود و ايران هيچ امكاني نداشت جز افزايش توانايي توليد خود. در سال 2005 من براي ارائه يك «بسته پيشنهادي» به مخاطبان اروپاييام به پاريس آمده بودم. آنها آن بسته را نخواستند و امروز پشيمان هستند. در آن زمان ما كمتر از 160 سانتريفوژ داشتيم و الان بيش از 19 هزار. اين نتيجه تحريمهاست. عجب شكستي!
ظريف درباره اينكه ايران چه ميزاني از اورانيوم غني شده تا 20 درصد دارد؟ و اينكه در آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرده ميزان آن 186 كيلوگرم است، تصريح كرد: به نظرم دقيق است. ارقام آژانس قابل اعتمادترين ارقام هستند، چرا كه بازرسان آنها همه جا هستند، همهچيز را زير نظر دارند و از همه چيز فيلمبرداري ميكنند. ما چيزي براي پنهان كردن نداريم.
او درباره عدم خروج ذخيره اورانيوم غني شده از كشور هم گفت: براي اينكه مجبور به اين كار نيستيم!
وزير خارجه در پاسخ به اين سوال كه آيا حاضريد همه سايتهايتان را باز كنيد؟ فردو، اراك و پارچين؟ توضيح داد: آنها از قبل هم به روي بازرسان باز هستند. براي پارچين با آژانس بينالمللي انرژي اتمي صحبت خواهيم كرد. برخي از ادعاهاي بياساس نيازمند سازوكاري هستند تا حل شوند. ما آمادهايم كه سوء ظنها را برطرف كنيم و اين كار را در بازه زماني منطقي انجام دهيم. بايد هفته آينده با آژانس بينالمللي انرژي اتمي در تهران ملاقات كنيم و من اميدوارم به توافق برسيم.
ظريف همچنين پيرامون اين سوال كه آيا آژانس بينالمللي انرژي اتمي ميتواند از محسن فخريزاده سوال كند؟ كسي كه به عنوان پدر بخش نظامي احتمالي برنامه شما شناخته ميشود؟ گفت: آژانس درخواستهاي متعددي دارد و در اين باره با آنها صحبت ميكنيم. من نميخواهم با رسانهها به مسائلي بپردازم كه مربوط به مذاكرات هستند. بهترين راه براي رسيدن به توافق اين است كه رازدار
بمانيم.
ظريف درباره نياز ايران به غرب براي گفتوگو تاكيد كرد: ايران هم ميتواند بدون غرب زندگي كند. جهان در حال چرخش از اقيانوس اطلس به سمت اقيانوس آرام است. غرب عظمتش را از دست ميدهد و اروپا از اين بحران مالي به بحران مالي ديگري گذر ميكند. واقعيت اين است كه سياست غربي با شكست مواجه است. اگر ما به توافق نيازمنديم، آنها بيش از اين نيازمند توافق هستند. اگر ما 10 سال گذشته 160 سانتريفوژ داشتيم و امروز 19000، شما بگوييد چه كسي نيازمند توافق است؟ ايران ميتواند به تنهايي خود را اداره كند. البته با مقداري سختي ولي ميتواند.
او افزود: بايد از فرمول «اگر من برنده باشم، تو بازنده هستي» خارج شد. ما همه با هم ميبازيم. هيچ امنيتي به قيمت ناامني ديگران وجود نخواهد داشت و هيچ رفاهي به قيمت بدبختي ديگران. در اينصورت، 11 سپتامبر به وجود نميآمد. بايد ديدگاهها را تغيير داد و به دنبال پيروزي براي همه در يك سطح برابر بود و احترام متقابل. اين قاعده بازي در قرن بيست و يكم است. ظريف درباره انتقادهاي داخلي هم گفت: رويكردها متفاوت است. بعضيها فكر ميكنند به خاطر تجربههاي گذشته، اين كار حتي ارزش امتحان كردن هم ندارد. ما ميگوييم كه پنجره فرصتي براي تغيير روند روابط با غرب وجود دارد. وزير خارجه درباره زنداني سياسي و اعدامهاي اخير هم توضيح داد: هيچ كس در ايران به دلايل سياسي اعدام نشده است. قوه قضاييه ما مستقل است. البته كه ميتوانيم بهتر عمل كنيم.
برنامه غنيسازي ايران بهطور كامل تعليق نميشود
همچنين وزير امور خارجه ايران در گفتوگو با شبكه خبري سيانان تاكيد كرد: برنامه غنيسازي بهطور كامل تعليق نميشود اما موضوعات مختلفي روي ميز مذاكره است كه ما ميتوانيم آنها را بررسي كنيم.
وزير امور خارجه ايران همچنين در مصاحبهيي با سيبيسي نيوز كانادا خواستار عذرخواهي دولت كانادا به دليل بياحترامي به نتايج انتخابات ايران شد.