کشتی حمل نفت مایع در بندرگاهی در دوحه
قطع روابط سیاسی عربستان سعودی و مهمترین متحدانش با قطر، نگرانیهایی در بازار گاز مایع و گاز طبیعی به وجود آورده است. با وجود بحران دیپلماتیک بین عربستان سعودی و قطر، خط لوله گاز طبیعی که بین قطر و امارات متحده عربی همچنان فعال است.
خط لوله گاز دلفین، نخستین پروژه گازی مرزی در منطقه خلیج فارس، اتصالیست میان حوزه گازی غولآسای قطر و امارات متحده عربی و عمان. این خط لوله روزانه در حدود ۲ میلیارد فوت مکعب گاز به امارات متحده عربی انتقال میدهد.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و بحرین صبح دوشنبه ۵ ژوئن تمام روابط خود، از جمله ارتباطات حمل و نقلی با قطر را قطع کردهاند. قطر مهمترین صادرکننده گاز طبیعی و گاز مایع به سراسر جهان است و بیش از ۳۰ درصد از گاز طبیعی و گاز مایع مورد استفاده در جهان را این کشور تأمین میکند.
عربستان سعودی و متحدانش قطر را متهم کردهاند که از تروریسم در منطقه پشتیبانی میکند، اما در عمل مهمترین اختلاف عربستان سعودی با قطر این است که قطر از سیاستهای خارجی عربستان سعودی پیروی نمیکند.
در اثر بحران بین عربستان سعودی و مهمترین متحدانش با قطر، قیمت نفت خام دوشنبه ۵ ژوئن بلافاصله به میزان ۱/۱ دلار به ازای هر بشکه افزایش یافت. این نگرانی در میان شرکتهای نفت و گاز به وجود آمده که در اثر بحران دیپلماتیک بین عربستان و قطر، انتقال گاز از قطر به امارت هم مختل شود.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که قطر به مشتریانش در هند و ژاپن اطمینان داده که در صدور گاز طبیعی از قطر به این کشورها هیچگونه اختلالی به وجود نمیآید.
یکی از مشاوران اقتصادی مستقل در زمینه معاملات گاز طبیعی و گاز مایع به خبرگزاری رویترز گفته است که بحران دیپلماتیک بین عربستان و قطر تاکنون هیچگونه تأثیری در صدور گاز به کشورهای عربی از جمله امارات و دیگر کشورهای جهان نداشته است.
قیمت گاز مایع و گاز طبیعی هم در پرتو تنش دیپلماتیک بین عربستان و قطر تغییر نکرده است.
شرکتهای ترافیگورا، گلنکور و ویتول، گاز مایع قطر را از طریق تانکرها به مصر انتقال میدهند. این شرکتها برای حمل گاز مایع از تانکرهای قطر استفاده نمیکنند و به همین جهت انتظار نمیرود که در صادرات گاز به مصر نیز خللی وارد شود. امارات متحده عربی هم هرچند مرزهای خود را به روی قطر بسته است، اما نمیتواند از گاز قطر صرفنظر کند، و از اینروی انتظار نمیرود که انتقال گاز از خط لوله دلفین متوقف شود.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی جهان در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شده. ایران به دلیل تحریمهای اقتصادی در سالهای گذشته ۷۰ میلیون متر مکعب کمتر از این میدان گاز برداشت کرده است.
ایران با وجود دارا بودن بیش از ٣٠ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز اثبات شده تنها ١,۵ درصد از تجارت جهانی گاز را در اختیار دارد. ایران امید دارد که از مسیر ایران- عراق- سوریه بتواند در آینده به اروپا نیز گاز صادر کند.
قطر در سال بیش از هشت میلیارد متر مکعب گاز به کشورهای اروپایی صادر میکند. کاهش صدور گاز قطر به مصر، ممکن است بر بازار گاز در کشورهای هند و پاکستان و دیگر کشورهای آسیایی اثر بگذارد. سال گذشته میزان صدور گاز از قطر به این کشورهای آسیایی ۷۱ درصد رشد داشته. ایران و قظر هم بر سر به دست آوردن این بازار با هم رقابت دارند.
رادیو زمانه