هزاران نفر روز پنجشنبه دوازدهم آبان با فریاد «مرگ بر دیکتاتور» راهی مراسم چهلم حدیث نجفی در «بهشت سکینه» کرج شدند. در مسیر اتوبان تهران-کرج، صدای شلیک چند گلوله به گوش رسید و ستونی از دود همراه با فریاد معترضان خطاب به ماموران فضا را پر کرد.
به دلیل حضور گستردهی مردم، اتوبان کرج - قزوین تا ورودی بهشت سکینه مسدود است و علیرغم این مسئله، حرکت بهسوی مراسم، ادامه دارد.
ویدیوهای ارسالی به بیبیسی از گسترش اعتراضات و روشن کردن آتش در کوچهها و خیابانهای اطراف بهشت سکینه کرج خبر میدهد. مردم خیابانهای منتهی به بهشت سکینه کرج را بند آوردهاند.
اعتراضهای شبانه در اصفهان، سنندج، تبریز و شهرهای دیگر شامگاه چهارشنبه ۱۱ آبان
شامگاه ۱۱ آبان معترضان از جمله در تهران، کرج، اصفهان و تبریز به خیابان آمدند. در مناطق کردنشین، معترضان در سنندج و سقز این بار در روز روشن آمدند و تا شب ماندند. در مریوان از بلندگوی یک مسجد فراخوان تجمع دادند و در مهاباد، بوکان، و کرمانشاه هم اعتراضات شبانه برقرار بود. در تهران در شهرک اکباتان، تهرانپارس، امیرآباد، و سلسبیل تجمعهای شبانه گزارش شد.
اعتراضات فردی زنان برای روسری بر سر نکردن در بسیاری از شهرهای ایران ادامه دارد و هرروز ویدئویی از این کنشهای اعتراضاتی منتشر میشود. معمولاً خودروها با بوق ممتد از زنان معترض حمایت میکنند.
بر اساس آخرین شمارش سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، تعداد کشتهشدگان اعتراضات ۱۴۰۱ در ایران، دستکم ۲۷۷ نفر است که در میان آنها، ۴۰ نفر کودک هستند.
شبکه حقوق بشر کردستان نوشت که عصر ۱۱ آبان یک جوان ۱۸ ساله به نام مومن زندکریمی با تیراندازی نیروهای مسلح در سنندج کشته شد. پیکر او با فشار نهادهای امنیتی شبانه در روستای ماچکه به خاک سپرده شد.
تهران:
در محله سلسبیل تهران تجمع ضد حکومتی شکل گرفت که در آن معترضان شعار مرگ بر دیکتاتور دادند. در محله سلسبیل همچنین معترضان پرشمار از پنجرهها شعار دادند.
در شهرک اکباتان تهران، که سه شب است مورد حمله نیروهای سرکوب است، معترضان در بخشی از محوطه آتش روشن کردند و شعار مرگ بر دیکتاتور دادند. ساکنان اکباتان از پنجرهها آنها را که روی زمین بودند همراهی کردند.
در بخشی از ویدئویی از شهرک اکباتان، راوی پشت دوربین خطاب به بسیجیها میگوید:
«۱۱ آبان، شهرک اکباتان، بعد از سخنرانی خامنهای حرومزاده: مرگ بر دیکتاتور…. “بی غیرتا نشستن، جوونامون رو کشتن”. برو زن و بچهات رو بکش، حرومزاده بسیجی».
این پاسخ واکنشی به رجزخوانیها و تهدیدهای نیروهای لباسشخصی در شهرک اکباتان است که شامگاه ۹ آبان پشت بلندگو خطاب به آنها که از پنجره شعار میدادند گفتند: «۴۰ تا کشور اومدند تو سوریه هیچ غلطی نتونستند بکنند… به والله قسم پاش که به رسه سر ناموسمون رو میبریم. زن و بچه خودمون رو…»
در واکنش به این رجزخوانیها، کاربری نوشته بود: «ما برای امنیت زن و بچه اینها هم شده باید انقلاب کنیم».
ویدیویی در شبکهها منتشرشده که از دور تجمع معترضان را در منطقه تهرانپارس نشان میدهد؛ آنها شعار میدهند:
«مرگ بر دیکتاتور». در پایان صدای حمله نیروهای سرکوب و صدای تیراندازی میآید. با آغاز تیراندازی، معترضان پراکنده میشوند:
ویدوئی از واگن زنان در مترو تهران منتشر شده که در آن معترضان شعار میدهند:
هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم
رهبر بی کفایت، نمیخوایم، نمیخوایم
امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه
میجنگیم میمیریم، ایران رو پس میگیریم
کرج:
شعاردهیها در مترو ادامه دارد. در فضای روز گروهی از دختران دانشآموز بعد از تعطیلی مدرسه در خیابانهای کرج شعار «مرگ بر دیکتاتور» دادند. در شب در کرج، در گوهردشت، فردیس و باغستان معترضان از خانه شعار دادند. برخی در خیابانهای کرج، بنرهای حاوی عکسهای خامنهای را آتش زدند.
کرجیها برای کشتههایشان پنجشنبه ۱۲ آبان ساعت ۱۱ در گورستان بهشت سکینه کرج فراخوان دادهاند. آنها قرار است برای چهلم حدیث نجفی جمع شوند اما بر سر مزار دیگر کشتههای کرج از جمله سارینا اسماعیلزاده، روزبه خادمیان، و پارسا رضادوست هم خواهند رفت.
اصفهان:
معترضان اصفهان شامگاه ۱۱ آبان در محلههای مختلف از جمله در خیابان چهارباغ تجمع و تظاهرات کردند. در چهارباغ این تظاهرات پرشمار بود و حضور زنان در آن چشمگیر بود. صدای زنان هم در شعارها غالب بود و جمله معترضان باهم شعار دادند:
مرگ بر دیکتاتور
ایرانی باغیرت، حمایت حمایت
بیغیرتها نشستن، هشتادیها تو حبسان
هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم.
حکومت برق منطقه چهارباغ را قطع کرد. این روش جدید سرکوب معترضان است. با کند کردن اینترنت موبایل، قطع برق عملاً به مفهوم قطع کردن تماس معترضان با اینترنتهای وایفای و اینترنتهای خانگی است. اینترنتی که معترضان از آن برای تماس باهم و برای فرستادن عکسها و ویدئوها استفاده میکنند.
در شهر نوشهر، اعتراضات علیه حکومت در مراسم چهلم حنانه کیاکجور (کیا) و حسینعلی کیا آغاز شد. مردم نوشهر پرشمار در مراسم این دو که در روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ بر اثر شلیک مستقیم نیروهای امنیتی نوشهر کشته شدند شرکت کردند.
در این تجمع و تظاهرات اعتراضی، معترضان با توجه به اینکه حنانه کیا تازهعروس بود، شعار دادند: «عروس ما را بردند، جنازهاش را آوردند.»
زنان همچنین پرشمار شعار دادند: «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم». این شعار در روزهای اخیر در بین معترضان زن بیشتر بیان میشود و مخاطب مستقیم آن سیاستهای جنسیتی حکومت است که پوشاندن بدن زنان را پیشنیاز به گناه نیافتادن مردان بیان میکند.
تبریز:
اعتراضات در روز در دانشگاههای تبریز آغاز شد و در شب به خیابانها کشیده شد. مردم معترض تبریز شامگاه ۱۱ آبان، از جمله در محله قیرخ متیر تظاهرات برگزار کردند و به ترکی شعار دادند:
آذربایجان میللتی، چکممز بو ذیللتی (ملت آذربایجان چنین ذلتی را نمیپذیرد)
اوغورلوق، جنایت، ملا ایشی خیانت (دزدی، جنایت، خیانت کار آخوندهاست)
رادیو فردا، شامگاه ۱۱ آبان نوشت که نامهای با امضای بیش از ۴۰۰ متخصصان حوزه درمان و پزشکی از جمله پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان به ریاست هیات مدیره نظام پزشکی تبریز نوشته شده که در آن «استفاده از امکانات پزشکی برای سرکوب معترضان» محکوم شده است. در این بیانیه آمده:
«محیط بیمارستانها و مراکز درمانی باید فضائی امن و امین باشد و هرگونه استفاده از امکانات و اعتبار جامعه پزشکی، برای سرکوب معترضین را محکوم میکنیم.»
نیروهای سرکوب نه تنها معترضان زخمی را بازداشت و آنها را از دسترسی به درمان محروم میکنند، بلکه از آمبولانسها برای بازداشت معترضان استفاده میکنند.
پیشتر، خود هیات مدیره سازمان نظام پزشکی تبریز هم در بیانیهای عمومی در کانال تلگرامیشان حمله نیروهای یگان ویژه به تجمع ۴ آبان اعضای سازمان نظام پزشکی و فشار امنیتی به پزشکان را محکوم کردند.
شیراز:
در شیراز اعتراضات روزانه در دانشگاهها و فضاهای دانش آموزشی شکل گرفت. از جمله دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز تحصن کردند.
در شهر شیراز که خیابانها را نیروهای سرکوب شبانه میپایند و در شهر گشت میزنند، در منطقه قدوسی غربی، شعاردهی و تجمعهای چند نفره گزارش شد. ماشینها در حمایت از معترضان بوق ممتد زدند.
قزوین:
در قزوین، پس از پخش شدن مراسم تولد جواد حیدری از جان باختگان این شهر، بر سر مزارش در روز ۱۰ آبان، خشم عمومی بیشتر افزایش یافت. این نمودش را در اعتراضات در فضاهای دانشآموزی نشان داد. در قزوین شعاردهی در سطح شهر گزارش شد.
ویدیوئی هم از شامگاه ۴ آبان در روز ۱۱ آبان از اعتراضات در شهر آبیک در استان قزوین، منتشر شد که در آن معترضان به سمت نیروهای سرکوب نارنجک دستی از همانها که با اکلیلسرنج در چهارشنبه سوریها درست میکنند، پرتاب میکنند و یک نیروی سرکوب در نتیجه آن زخمی میشود.
سنندج و مریوان:
معترضان در شهرهای کردنشین از جمله سنندج، مهاباد, بوکان و مریوان باز به خیابان آمدند. روز ۱۱ آبان، کسبه در بازارهای اصلی سنندج، بوکان، مهاباد، مریوان و سقز، کرکرهها را به نشان اعتراضات پایین کشیدند.
مردم سنندج برای دومین روز متوالی در روز با شعار «مرگ بر دیکتاتور» به خیابانها آمدند. در تجمعهای روز روشن، معترضان ماسک پوشیده و محلهمحور جمع شدند و دستکم در یک ویدئو لاستیک آتش زدند.
با حضور معترضان در سنندج در روز روشن، یگان ویژه هم نیروهای خود را به سمت خیابانهای شهر گسیل کرد. لشگر موتورسواران حکومتی در خیابانهای سنندج مشغول گشتزنی شدند.
تجمعهای روز روشن در خیابان کارگر و منطقه حاجی آباد, فیض آباد و مسکن مهر بهاران سنندج گزارش شدند.
محله حاجیآباد ازجمله محلاتی بود که روزانه معترضان در آن تجمع کردند و شعار دادند. با شعار دادن معترضان نیروهای سرکوب به سمت این منطقه گسیل شدند. آنها در روز روشن اموال مردم را تخریب کردند. تصاویری از محله حاجیآباد سنندج منتشر شد که نشان میدهد نیروهای سرکوب، خودروهای پارک شده در خیابان را تخریب کردند. به عنوان نمونه، شیشههای ماشینها را با ضربههای جسم سخت شکستند. در شب، نیروهای موتورسوار حکومتی باز به محله حاجیآباد آمدند و این بار به سمت خانههای مردم که شعار میدادند، تیراندازی کردند:
مسکن مهر بهاران که در روزهای گذشته هم محل تجمعات شبانه بود و باز صحنه تجمعهایی بود که در شب شکل گرفت. معترضان هم روی زمین شعار دادند و و شعاردهیهای ساکنان از پنجرهها هم همراه آنها شد. در محلههای دیگر سنندج هم، شعاردهی از پنجرهها گسترده گزارش شد. در برخی از خیابانها معترضان آتش روشن کردند، سنگربندی کردند و شعار دادند.
مومن زند کریمی، نوجوان ۱۸ ساله دیروز، ۱۱ ابان در چهارراه گلشن شهر سنندج در اثر اصابت تیرهای تفنگ ساچمهای به بیمارستان منتقل شد اما به دلیل خونریزی داخلی در بیمارستان جان باخت.
عبید زند کریمی، پدر مومن با انتشار این مطلب گفت که پسرش را «به خدا سپرده» و او را به خاک سپرده است.
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان پیکر او با فشار نهادهای امنیتی شبانه در روستای «ماچکه» به خاک سپرده شد.
مهاباد:
در مهاباد، اعتراضات با اعتصاب کسبه و بازاریان آغاز شد. پسازآن برخی از مردم در همدردی با خانواده اسماعیل (سمکو) مولودی بر سر مزار او در سومین روزی که خاکسپاری شد جمع شدند. اسماعیل (سمکو) مولودی در مراسم چهلم مهسا (ژینا) امینی به ضرب گلوله کشته شد. مادر سمکو مولودی در این مراسم بر مزار پسرش با دستمال قرمز که نماد جانباختن اوست رقصید. در این مراسم دختر خردسال مولودی بر مزار پدرش گل ریخت و به گردی گفت: «اونی که پدرم رو شهید کرده هیچوقت نمیبخشم».
اعتراضات در مهاباد شبانه به شکل محلهمحور ادامه داشت. معترضان در خیابانها آتش روشن کردند، سنگربندی کردند و شعار دادند: «ژن، ژیان، ئازادی».
کرمانشاه:
اعتراضات در کرمانشاه در روز روشن با تظاهراتهای دانش آموزان در خیابانهای شهر آغاز شد. در شب، شعاردهیهای شبانه در شب در کرمانشاه ادامه یافت. ویدیویی در شبکهها منتشر شد که گفته شد در آن معترضان به حوزه علمیه کرمانشاه با کوکتل مولوتف حمله کردند. در ویدئویی دیگر از کرمانشاه معترضان در شب در خیابان آتش روشن کردند.