به دلیل تداوم بحران کاغذ در ایران اخلال در صنعت نشر و توقف کار رسانههای چاپی امر بعیدی تلقی نمیشود. یک روزنامه امروز در اقدامی نامتعارف "کاغذ نداریم" را به تیتر صفحه اول خود بدل کرده و از دلایل تداوم بحران نوشته است.
حسین انتظامی، قائم مقام وزیر ارشاد دوازده اردیبهشت سال ۹۸ با اشاره به برخورد قانونی با تخلف برخی شرکتهای واردکننده کاغذ با ارز دولتی و عدم توزیع آن نوید داد که "ظرف روزهای آینده حواله های کاغذ با قیمت مصوب قبلی توزیع می شود."
به گفته او در سال گذشته ۲۶۰ هزار تن کاغذ، ویژه مطبوعات وکتاب با ارز دولتی وارد شده که فقط ۱۰ درصد آن با موافقت معاونتهای تخصصی وزارت فرهنگ به دست مصرف کنندگان مطبوعاتی و انتشاراتی رسیده است.
در این بین ۱۳۰ شرکت بازرگانی تخلف داشتهاند که تخلف ۴۵ شرکت بیش از هزار تن است؛ یعنی کاغذ وارد شده با ارز دولتی را به صورت آزاد در بازار فروختهاند.
انتظامی نوید داد که ظرف روزهای آینده حوالههای کاغذ با قیمت مصوب قبلی توزیع میشود.
دو روزپیش از انتظامی، محمد خدادادی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز در نشست مشترک مدیران مسئول مطبوعات و خبرگزاریهای شورای راهبردی ارتباطات دفتر رئیس جمهور با معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، حل مسئله رسانهها برای تداوم حضور مؤثر جهت اطلاع رسانی عمومی به مردم را الویت وزارت ارشاد دانست و گفت: «اکنون فهرستبندی رسانهها مبنی بر میزان اثر بخشی و تیراژ برای اختصاص یارانهها در دست اقدام است و گفت و گوهای مفصلی با وزیر ارشاد و نمایندگان مجلس داشتهایم تا هر چه سریعتر وضعیت تأمین نیاز کالاهای اساسی مطبوعات برای انتشار معین شود.»
بحرانی چندجانبه
با این همه نشانهها حاکی از برطرفشدن بحران کاغذ نیست. روزنامه جهان صنعت در اقدامی غیرمتعارف تیتر اول شماره روز دوشنبه، ۱۶ اردیبهشت خود را به بحران کاغذ اختصاص داد و در گزارشی در همان صفحه نوشت: «در روزهای گذشته حسین انتظامی دستیار ویژه وزیر ارشاد که قبلتر مسوولیت معاونت مطبوعاتی این وزارتخانه را در اختیار داشت، عنوان کرد در روزهای آینده قرار است چندین تن کاغذ از گمرک ترخیص شود و این امر به آرام شدن بازار کمک میکند.اما آنچه اتفاق افتاده حکایت از سنگاندازی دولتیها و جلوگیری از ورود کاغذ به کشور دارد.»
جهان صنعت در ادامه از قول یکی از واردکنندگان قدیمی کاغذ نوشته است: «ما امروز در گمرک بیش از ۱۰۰۰ تن کاغذ داریم که دولت اجازه ترخیص آن را نمیدهد. دولتیها مدعی هستند ما باید مابهالتفاوت قیمت ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیمایی (۸ هزار تومان بابت هر دلار) را پرداخت کنیم. در صورتی که قرار نبود قانون تازه وضع شده برای عرضه کاغذ با ارز نیمایی عطف بماسبق شود.»
این تاجر کاغذ ادامه داده است که «اگر فشار دولتیها برای گرفتن مابهالتفاوت قیمت ارز نتیجه بدهد، واردکنندگان کاغذ هم نمیتوانند این محصول را با قیمت قبل به دست مصرفکنندگان برسانند.»
جهان صنعت البته ناگفته نگذاشته که عدم نظارت بر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به شرکتهای واردکننده کاغذ باعث شده فسادهای ریز و درشتی در این زمینه به وجود آید. وزارت ارشاد در همین زمینه فهرستی از شرکتهایی منتشر کرده که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند اما به جای کاغذ، اجناس دیگری وارد کشور کردهاند. گزارش یا خبری منتشر نشده که با این افراد برخوردی صورت گرفته باشد.
دویچه وله