حمله بسیج به دانشجویان
دانشجویان دانشگاه تهران صبح روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه با تجمع در داخل دانشگاه تهران نسبت به تشدید حضور گشت ارشاد، سیاستهای محدودیتهای جدید در مورد حجاب در دانشگاه و همچنین اعتراض به بازداشت فعالین دانشجویی که در تجمع روز کارگر بازداشت شدند، دست به تجمع و اعتراض زدند که این تجمع مسالمتآمیز با دخالت اعضای بسیج دانشگاه تهران و نیروهای لباس شخصی به خشونت کشیده شد.
عکسها و فیلمهای متعددی از این تجمع در شبکههای اجتماعی منتشر شد که حمله فیزیکی و ضرب و شتم دانشجویان توسط نیروهای بسیج دانشجویی را تایید میکند. دانشجویان معترض همزمان با این تجمع بیانیهای منتشر کردند که در کانال تلگرامی شورای صنفی دانشجویان کشور منتشر شده است. در بخشی از این بیانیه آمده است: «اجبار و تحمیل نوع خاصی از پوشش به دانشجویان، شکل واضحی از تعرض آشکار به حریم خصوصی دانشجویان، نقض مستقیم حقوق انسانی آنان و ستم عریان علیه زنان محصل است و مورد اعتراض جمعها و محافل دانشجویی است.»
گزارشها و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که اعتراض دانشجویان دانشگاه تهران به طرح “حجاب و عفاف” و مخالفت آنان با حجاب اجباری، در پی حمله بسیج دانشجویی و حراست دانشگاه تهران به خشونت کشیده شده است.
براساس گزارشها، تجمع ابتدا در مقابل دانشکده فنی و دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شروع شد و سپس درگیری در داخل آمفی تئاتر دانشکده هنرهای زیبا به اوج خود رسید و به ساختمان دانشکده نیز آسیبهایی وارد شد.
«بیکاری، بیگاری، حجاب زن اجباری»، «پوشش انتخابی حق مسلم ماست»، «آزادی انتخاب حق مسلم ماست» و «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد» از جمله شعارهای دانشجویان معترض در تجمع روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت بود.
معترضان همچنین با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار آزادی مرضیه امیری، عاطفه رنگریز و ندا ناجی، سه تن از فعالان مدنی شدند که در تجمعات روز جهانی کارگر در روز ۱۱ اردیبهشت بازداشت شدند.
مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران، در واکنش به این تجمع و اتفاقات روی داده در دانشکده هنرهای زیبا گفت هیچ نیروی امنیتی یا “گشت ارشاد” در دانشگاه تهران حضور نداشته و ندارد.
او گفت: «متأسفانه عدهای جاهلانه و یا عامدانه اخباری را منتشر میکنند که موجب تشنج فضای دانشجویی میشود و من صراحتاً اعلام میکنم اگر دانشجویی به دلیل پوشش حجاب به کمیته انضباطی دانشگاه احضار شده است، موضوع را اعلام کند.»
برخی از تشکلهای دانشجویی در روزهای گذشته فراخوانی برای این تجمع منتشر کرده بودند.
در این فراخوان گفته شده بود:« گردهم میآییم تا بگوییم اجرای طرحهای حجاب و عفاف محکوم است.»
پیشتر شماری از فعالان دانشجویی از افزایش سختگیریهای مربوط به پوشش دانشجویان و مخصوصا دانشجویان دختر در دانشگاههای تهران خبر داده بودند.
با این حال، معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفته است: «دانشجویان در تجمع امروز خود هیچ دلیل مشخصی برای اعتراض نداشتند. چرا که اتفاق جدید یا تصمیم جدیدی در دانشگاه نیفتاده است و بروز رفتارهای این چنینی به هیچ عنوان در دانشگاه منطقی نیست، بلکه خطرناک بوده و موجودیت دانشگاه را زیر سوال میبرد. چرا که در کشورهای غربی نیز چنین رفتارهایی بروز پیدا نمیکند و افراد برای برگزاری یک راهپیمایی مجوز دریافت مینمایند و دلیل آن را مشخص میکنند.»
مجید سرسنگی به ایسنا گفته است: «اینکه گفته میشود در دانشگاه تهران “گشت ارشاد” ورود پیدا کرده و به دانشجویان تذکر میدهند یک شوخی کاملاً غیر واقعی است و چنین چیزی اتفاق نیفتاده. تنها چیزی که وجود دارد این است که هر ساله به مناسبت ماه مبارک رمضان و با هدف حفظ حرمت این ماه تاکید شده که مظاهر روزه خواری در سطح دانشگاه دیده نشود و وضع پوشش هم نباید به گونهای باشد که حرمت ماه رمضان نادیده گرفته شود. در همین راستا نیروهای انتظامات در محوطه دانشگاه تهران حضور پیدا کردند تا به افرادی که حرمت روزهداری را حفظ نمیکنند تذکر داده شود.»
فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، کمتر از یک ماه پیش از آغاز طرحهای امنیت اخلاقی و اجتماعی و همکاری پلیس با بسیج برای اجرای این طرح خبر داده بود.
کمپین حقوق بشر ایران / رادیو فردا / صدای آمریکا
کمپین حقوق بشر ایران / رادیو فردا / صدای آمریکا