به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، مهر ۲۳، ۱۳۹۰

چرا برخي افراد پس از خوردن شير دچار نفخ و اسهال مي‌شوند؟
يكي از مواد موجود در شير، قند آن يعني لاكتوز است. در دوران نوزادي بدن انسان مشكلي براي تجزيه كردن لاكتوز و استفاده از آن ندارد و اين كار را به كمك آنزيمي به نام لاكتاز انجام مي‌دهد. طي رشد و نمو بدني در سال‌هاي بعد، در تعداد زيادي از افراد اين آنزيم از بين مي‌رود يا فعاليت آن كم مي‌شود و بنابراين فرد قدرت تجزيه لاكتوز را از دست مي‌دهد. باقي ماندن لاكتوز در ماده غذايي هنگامي كه وارد روده‌ها مي‌شود به باكتري‌هاي موجود در روده‌ها اين امكان را مي‌دهد تا آن را تجزيه كنند و حاصل اين تجزيه مقدار زيادي گاز است كه به صورت نفخ خود را نشان مي‌دهد. اثر ديگري كه باقي ماندن لاكتوز دارد، تغيير دادن PH مواد در حال هضم است كه در اثر آن برخي ديگر از آنزيم‌ها نمي‌توانند اثر خود را اعمال كنند در نتيجه مواد غذايي هضم نشده زيادي باقي مي‌مانند و PH موادي‌كه به روده بزرگ مي‌رسند با PH نرمال تفاوت دارد. اين تفاوت باعث ايجاد التهاب مختصر و همچنين بالارفتن فشار اسمزي مواد دفعي و در نتيجه ترشح آب به داخل روده براي جبران اين اختلال و در نهايت اسهال مي‌شود. برخي از افراد بطور تجربي از استفاده از شير و لبنيات پرهيز مي‌كنند؛ اما با توجه به اهميت اين مواد غذايي در رژيم‌هاي غذايي، بايد براي برطرف كردن اين مشكل، شير و لبنيات كم‌لاكتوز مصرف كرد يا قبل از خوردن شير يا غذاهاي حاوي آن از قرص‌هاي حاوي آنزيم لاكتاز استفاده كرد.